Alkotmányos az élettársi kapcsolat, de nem ugyanaz, mint a házasság

Sólyom László köztársasági elnök visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény módosítását.

A 2001. évi XCV. törvény módosításáról szóló törvény egyik szakasza egyenlőségjelet tett volna a házasság és a bejegyzett  élettársi kapcsolat közé - olvasható az elnöki hivatal közleményében.

A köztársasági elnök az Országgyűlésnek írt levelében kifejtette, a két intézmény közötti alkotmányos különbséget fenn kell tartani. E különbség fenntartása azonban nem  jelenti azt, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat ne lehetne alkotmányos.

A parlament december elsején fogadta el a honvédség hivatásos és  szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény  módosítását. A köztársasági elnök Szili Katalin házelnöknek írt levelében  rámutatott, hogy a törvénymódosítás első paragrafusa módosítja a  közeli hozzátartozó meghatározását, közös gyűjtőfogalom alá vonva a  bejegyzett élettársi kapcsolat és a házasság jogintézményét. Sólyom  László - mint írta - nem ért egyet azzal, hogy az idézett paragrafus  azonosítja a bejegyzett élettárs fogalmát a házastárs fogalmával.

Sólyom László idézi az Alkotmánybíróság hétfői határozatát,  amellyel megsemmisítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló  törvényt, így az nem lép hatályba 2009. január 1-jén.

Az Alkotmánybíróság szerint az egy évvel ezelőtt elfogadott  törvény homogén csoportként kezeli a különböző és azonos nemű  emberek párkapcsolatait, és tartalmaz egy olyan szabályt, amely a  bejegyzett élettársi kapcsolatot a lényeges tartalom tekintetében  azonossá teszi a házassággal.

Az Ab emlékeztetett rá: az alkotmány védi a házasságot, a  bejegyzett élettársi kapcsolat férfi és nő között - akik egymással  házasságot köthetnek - az alkotmány által védett házasság  megkettőzésének tekinthető. Ezért az Ab a törvényt megsemmisítette.


Az Ab határozatában ugyanakkor hangsúlyozta: az azonos neműek  tartós párkapcsolata számára az elismerés és védelem igénye  levezethető az emberi méltósághoz való jogból, és az azonos nemű  emberek számára a bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézményének  létrehozása nem alkotmányellenes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.