Alkotmánymódosítás: az alapvető jogok biztosához fordult Bajnai Gordon

Bajnai Gordon azt kéri Szabó Mátétól, az alapvető jogok biztosától, hogy kezdeményezze a negyedik alaptörvény-módosítás alkotmányellenességének megállapítását az Alkotmánybíróságnál (Ab).

A volt kormányfő, az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője az ombudsmannak címzett levelében azzal érvel, hogy a módosítás az Ab elmúlt egy évben hozott szinte összes megsemmisítő határozatát felülbírálja, vagyis az alaptörvényben rögzíti a korábban alkotmányellenesnek minősített szabályokat - közölte a szervezet az MTI-vel csütörtökön.

Véleményük szerint a parlamentben hétfőn elfogadott módosítások egy része a Magyarország által vállalt nemzetközi emberi jogi kötelezettségekkel is ellentétes.

A pártszövetség nevében Bajnai Gordon megfontolásra javasolja, hogy az alapvető jogok biztosa a támadott rendelkezések hatálybalépésének felfüggesztését is kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál.

Korábban Mesterházy Attila MSZP-elnök is közölte: felkérik Szabó Mátét, hogy ha hatályba lép az alaptörvény-módosítás, kérjen arról normakontrollt az Alkotmánybíróságtól.

Az ombudsman pedig még a parlamenti szavazás előtt, február végén kérte az államfőt, fontolja meg, hogy aláírja-e az alkotmánymódosítást, ugyanis szerinte az az államszervezet demokratikus működésének egyensúlyát veszélyezteti. Szabó Máté Áder János köztársasági elnöknek írt levelében azzal érvelt: ha az előterjesztés tartalma bekerül az alaptörvénybe, akkor annak szövegéből egymással ellentétes következtetések is levonhatók lesznek.

Áder János szerda este bejelentette, hogy - mivel ez egyértelmű alkotmányos kötelezettsége - aláírja a negyedik alkotmánymódosítást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.