Alkotmányellenes a regisztrált élettársi kapcsolat

Megsemmisítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt az Alkotmánybíróság hétfőn kihirdetett határozatában, így a törvény nem lép hatályba 2009. január 1-jén - jelentette  a távirati iroda.

A jogszabály nemtől függetlenül biztosította volna a házasságban élőket megillető jogokat - az örökbefogadás kivételével.

Sokan - köztük például a KDNP - azért támadták a törvényt, mert az az azonos nemű párokra is vonatkozik.

Az Alkotmánybíróság szerint az egy évvel ezelőtt elfogadott törvény homogén csoportként kezeli a különböző és azonos nemű  emberek párkapcsolatait, és tartalmaz egy olyan szabályt, amely a  bejegyzett élettársi kapcsolatot a lényeges tartalom tekintetében  azonossá teszi a házassággal.

Az Ab emlékeztetett rá: az alkotmány védi a házasságot, a bejegyzett élettársi kapcsolat férfi és nő között - akik egymással házasságot köthetnek - az alkotmány által védett házasság  megkettőzésének tekinthető. Ezért az Ab a törvényt megsemmisítette.

Az Ab határozatában ugyanakkor hangsúlyozta: az azonos neműek tartós párkapcsolata számára az elismerés és védelem igénye levezethető az emberi méltósághoz való jogból, és az azonos nemű  emberek számára a bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézményének létrehozása nem alkotmányellenes.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felkérte Draskovics Tibor igazságügyi és ó rendészeti minisztert, hogy készítsen elő egy olyan javaslatot, amely kiküszöböli az Alkotmánybíróság által hivatkozott jogtechnikai problémát - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.