Túltolták a populizmust, alkotmányellenes törvény lett belőle

Alighogy elfogadták, máris módosítani kell a közbeszerzési törvényt.
Alkotmányellenes volt az egy hónappal ezelőtt elfogadott közbeszerzési törvény, ezért kellett módosítani – így indokolta a Népszabadság kérdésére Gulyás Gergely, a parlament törvényalkotási bizottságának alelnöke az összeférhetetlenségi szabályok enyhítését az állami vezetők és közjogi méltóságok hozzátartozóinak esetében.

A politikus kérdésünkre, hogy az egy hónappal ezelőtt elfogadott szabályozással kapcsolatban alkotmányjogászok jelezték-e aggályukat, úgy válaszolt, ő maga is jelezte az alkotmányellenességet.

Emlékeztetett, hogy uniós pályázati pénzekből megvalósuló projektekben még alvállalkozóként sem vehetett volna részt olyan cég, ahol résztulajdonnal rendelkezik állami vezető vagy közjogi méltóság nem közeli hozzátartozója. A testvér házastársának egyszázalékos tulajdonrésze alkotmányosan nem zárhat ki senkit az uniós pályázatokból. A törvény ezen szabályozása túlhajtása volt annak a helyes gondolatnak, hogy a közhatalom gyakorlóira vonatkozhatnak eltérő szabályok – tette hozzá Gulyás Gergely.

Munkatársunk kérdésére, hogy miért úgy fogadták el kedden a törvénymódosítást, hogy november 1-ig visszamenőleges hatálya lesz, a politikus azt mondta, ennek nincs jelentősége. Az ő személyét semmilyen vonatkozásban nem érinti a módosítás – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely elismerte, hogy az előző verzió népszerűbb lehetett, de azt mondta, reméli, hogy a most megváltoztatott szabályozás találkozik a közvélemény többségének álláspontjával.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.