Alkotmányellenes a paksi titkosítás?

Megelégelték jogvédő szervezetek, hogy a paksi bővítés minden atomját évtizedekre titkosították. Már csak az Alkotmánybíróságban reménykedhetnek.

 

Öt civil szervezet: az Energiaklub, a K-Monitor, a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International Magyarország és az Atlatszo.hu az Alkotmánybírósághoz fordult, mert úgy vélik, a Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatos adatok titkosítása nem állja ki az alkotmányosság próbáját – olvasható az Átlátszón.

Az Országgyűlés március 3-án fogadta el a Paksi Atomerőmű beruházással összefüggő adatokat 30 évre titkosító törvényt. A civil szervezetek szerint a nemzet biztonságát éppen hogy nem a gigantikus volumenű atomerőmű-beruházás évtizedekre történő titkosítása szolgálja. Ezért nyílt levélben arra kérték Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt, ám az államfő nem hallgatta meg a kérésüket.

A parlamenti képviselők egynegyede az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezte – emlékeztet az Átlátszó. Az alkotmánybíráknak azt kell eldönteniük, hogy a paksi beruházással összefüggő „üzleti és műszaki adatok, valamint az ezekkel összefüggő döntések megalapozását szolgáló adatok” megismerhetőségének nemzetbiztonsági megfontolásokból 30 évre történő kizárása összeegyeztethető-e Magyarország Alaptörvényével.

A civil szervezetek alkotmánybírósági beadványa itt olvasható.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.