Alkotmánybíróság előtt a megabüntetés

Már nem csak a teherfuvarozók bírálják azt a kormányrendeletet, amely nagy összegű büntetést ír elő a szabálytalanságon ért sofőrök szankcionálásánál. Alkotmányellenesnek tartja ugyanis a vitatott rendelet egyes elemeit a Zala Megyei Bíróság.

Mint arról korábban írtunk, július elején román, bolgár és szlovák teherfuvarozók bejelentették: az Európai Bizottsághoz fordultak, azt kérve, hogy az unió lépjen fel a magyar hatóságok szerintük aránytalanul magas büntetési tételei ellen. Azt a kormányrendeletet bírálták, amely már a kisebb kihágások esetén is 1600 eurós - 400-430 ezer forintos - büntetést tesz lehetővé. Időközben egy román teherautósofőr a Zala Megyei Bírósághoz fordult, mert szerinte aránytalanul nagy összegű büntetéssel sújtották egy közúti ellenőrzés során. Bartalné Mentes Judit, a Zala Megyei Bíróság szóvivője elmondta: a rendőrség a vezetési és pihenőidő ellenőrzéséhez szükséges egyik okmány hiánya miatt büntette 400 ezer forintra a férfit. A sofőr nem tudta a helyszínen igazolni, hogy az előző hónapban kivette az előírt szabadságát.

A Zala Megyei Bíróság a sofőr ügyének tárgyalása során arra az álláspontra jutott: alkotmányellenes a bírságok összegéről szóló rendelkezés több pontja. A bíróság szerint a szankciókat differenciálni kell azért, hogy a jogsértés súlyához és következményéhez igazodó legyen a bün-tetés. Ám a vitatott jogszabály a kisebb és a nagyobb súlyú szabálysértésre is ugyanazt a fix összegű bírságot írja elő, ez pedig nem felel meg az állampolgári jogbiztonság követelményeinek. A bíróság kifogásolja továbbá, hogy a rendelet szerint a büntetés kiszabásakor nincs lehetőség a társadalmi és jövedelmi viszo-nyok figyelembevételére. Mindezek miatt az Alkotmánybírósághoz fordult a Zala Megyei Bíróság.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.