Ficsor: Szégyenkeznivalója Demeter Ervinnek van

Minden idők legdurvább, legaljasabb kampányára készül az MSZP – állította Demeter Ervin hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. – Demeter Ervin pártpolitikai érdekből támadja a titkosszolgálatokat – reagált közleményében az MSZP. A Fidesz-kormány idején volt divat az, hogy pártvezetés összefért a titkosszolgálatokkal – nyilatkozta lapunknak Ficsor Ádám távozó titokminiszter.

Demeter Ervin sajtótájékoztatója

A fideszes országgyűlési képviselő szerint Ficsor Ádám távozó titkosszolgálati miniszter működése öt hónapja alatt össze tudta szedni azokat az információkat, amelyeket a választási kampányban fel akar majd használni. Demeter Ervin azt mondta: számos jel utal arra, hogy a titkosszolgálatok információt gyűjtenek a „politika egész közeli részéről". Konkrétumokat persze ezúttal sem említett.

Hozzátette: nem biztos (sic!), hogy az érintett képviselőt hallgatják le, hanem azt, akivel sűrűn beszél, vagy egy fideszes, de nem országgyűlési képviselő politikust.

Közölte, a Gyurcsány-Bajnai-kormány sorozatosan követi el a demokráciában kormányok által elkövethető legsúlyosabb bűnt, legnagyobb hibát, azt, hogy pártpolitikai célokra használja fel a titkosszolgálatokat. Demeter Ervin szerint e két kormány hivatali ideje alatt a titkosszolgálatok nyíltan beavatkoztak a belpolitikába, a politikai rivalizálásba.

Az ellenzéki politikus szerint a titkosszolgálatok belpolitikába való beavatkozását az is bizonyítja, hogy az MSZP a politikai riválisát több alkalommal próbálta meg lejáratni titkosszolgálati vélt vagy valós információkkal.

Arra a felvetésre, hogy vajon milyen adatokat szedett össze Ficsor Ádám, Demeter Ervin azt válaszolta: az UD-ügy mutatja, hogy „kreálni is lehet több mindent", például egy ellenzéki párt elnökválasztási küzdelmére is lehet döntő befolyást gyakorolni.

Az MSZP közleménye

Az MSZP szerint a Demeter Ervin, az Orbán-kormány volt titokminisztere pártpolitikai érdekből támadja a titkosszolgálatokat. Közleményében Nyakó István szóvivő úgy vélte, azzal, hogy Demeter Ervin rágalmaz, az országnak okoz károkat. Mint írta, nincs semmilyen összefüggés a posztjáról szeptember közepén távozó Ficsor Ádám titokminisztersége és az MSZP-ben betöltendő tisztsége között. Ficsor Ádám egyik törekvése az volt, hogy miniszterként mentesítse a politikától a titkosszolgálatokat - tette hozzá Nyakó István.

Nyakó István közölte: hangfelvétel bizonyítja, hogy Demeter Ervin és Kövér László korábbi titokminiszterek „korábbi titkosszolgálati beosztottaiknak, az UD Zrt. vezetőinek adnak megbízásokat, és több alkalommal kértek tőlük olyan információkat, amelyeket csak törvénytelenül szerezhettek be".

Az MSZP-frakció az UD Zrt.-üggyel kapcsolatban több kérdésre is választ vár. Mint írták, amíg Demeter Ervin nem ad azokra egyértelmű és nyilvános választ, „addig okkal feltételezhető, hogy a Fidesz közbenjárásával védik az ő házi kémszervezetüknek tekinthető céget".

Ficsor Ádám véleménye

Lapunk holnapi számában interjú jelenik majd meg a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárcanélküli miniszteri posztról távozó Ficsor Ádámmal, aki azzal magyarázza szeptember 15-i távozást, hogy „elfogadtam Lendvai Ildikó arra vonatkozó ajánlatát, hogy segítsem a jelöltek felkészítését. Tisztességes baloldali politikusnak, aki sokat köszönhet a baloldalnak, nem szabad mérlegelnie, ha hívják, menni kell. Döntésemből pedig egyenesen következett, hogy a miniszteri munkámról le kell mondanom; erről a kormányfővel is egyeztettem."

- Az UD Zrt. neve mond önnek valamit?

- Az UD „örökölt ügy". Aki figyelte a működésemet, láthatta: mindig a konszolidáció oldaláról közelítettem az ügyekhez. Egyébként mindazokat a nyilatkozatokat, amelyeket ezzel kapcsolatban tettem, fenntartom. Szégyenkeznivalója Demeter Ervinnek van.

- Ha már őt említi, a Fidesz volt titokminisztere „mit visz magával Ficsor a titkosszolgálatoktól az MSZP kampányába?" címmel tartott sajtótájékoztatót. Mit visz?

- Bizonyára sok mindent lehetett vitatni az elmúlt hónapokban nyújtott szakmai teljesítményemben. Azt azonban nem lehet megkérdőjelezni, hogy maximális tisztességgel, a politikai, erkölcsi és jogi sarokpontokat betartva dolgoztam. Ha Demeter Ervin vádaskodik, tegyen mellé bizonyítékokat. Semmi olyasmit nem „viszek", amire ő gondol. A Fidesz-kormány idején volt divat az, hogy pártvezetés összefért a titkosszolgálatokkal. Nálunk nem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.