Aligha lőtt bakot a vadászbolt a rakétákkal

Közzéteszi a Párbeszéd Magyarországért azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy a Pilis Vadászbolt Kft. pár millió forintért vett meg a Honvédelmi Minisztérium cégétől több ezer rakétát, százezernyi lőszert, fedélzeti fegyvereket és több tucat rádió­lo­ká­tort – hangzott el a párt tegnapi sajtótájékozta­tó­ján.
Mint kiderült, az adásvételi szerződések rögzítik: a ­vadászbolt „hazai és export tovább­értékesítési céllal" vásá­rol­ta meg a fegyvereket.

A részletes kiírás alapján egyértelmű, hogy nagyrészt éles rakétákról, közte félezer páncéltörő levegő-föld rakétáról és félszáz légelhárító rakétáról van szó. A rakéták állapotáról a tájékoztató azt írja: „ellenőrzés után egy részük használható" vagy „felújítás után annak eredményétől függően használható", „jelentős részük eredeti gyári csomagolásban van tárolva". „A lokátorok ellenőrzés után használhatóak. Tartozékaik épek, tárolóládáik sértetlenek."

Tordai Bence, a PM szóvivője (képünkön) lapunknak azt mondta: a harceszközök értéke több száz milliós nagyságrendű, azokat tehát akár százszoros haszonnal értékesítheti a minimálár nélküli pályázaton egyetlen ajánlattevőként nyertes cég. Arra a kérdésünkre, hogy ki és miért vesz Magyarországon belföldi használatra a HM-től fedélzeti gépágyút vagy levegő-levegő rakétát, a szóvivő nem tudott válaszolni, de úgy vélekedett: az sem zárható ki, hogy az exszovjet fegyverek egy része az orosz ügyvezetővel működő, főként a FÁK piacain aktív vállalkozás révén esetleg háborús zónákba kerül.
A PM szerint egyértelmű a Honvédelmi Minisztérium és a HM EI Zrt. eljárásával kapcsolatban a hűtlen kezelés gyanúja, ezért feljelentést tesznek, és várják a honvédelmi, a gazdasági és a belügyminiszter magyarázatait az üggyel kapcsolatos kérdésekkel kapcsolatban.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.