Alig lézengtek a romák össznemzeti tüntetésén

Néhány tucatnyian demonstráltak Farkas Flórián és az Országos Roma Önkormányzat korrupciós ügyei ellen a Parlamentnél. Az LMP-s Hadházy Ákos előre tudta, hogy nagyon kevesen lesznek. Ennek ellenére vállalta, hogy felszólal.
Sejtettük, hogy nem fog hömpölyögni a tömeg a Kossuth téren. A főszervező, Bangó Attila Indián roma aktivista „társadalmi érdektelenség és egyéb okok" miatt egyszer már elhalasztotta a demonstrációt. Az új időpont sem segített, csak nem egészen kétszázötvenen ígérték részvételüket az esemény Facebook-oldalán. A valóság még ezt is alulmúlta.
Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Az „össznemzeti cigány tüntetés" elvileg szombat délután kettőkor kezdődött volna, de ekkor csupán néhányan ácsorogtak a Parlament előtt felállított színpadnál. Később sem sokkal többen. A létszámot a félórás késéssel befutó, a már ott várakozó Hadházy Ákost nagy örömmel köszöntő húsz-huszonöt fős LMP-s csapat duplázta meg. Így legalább nyugtázhatjuk, hogy a résztvevők száma elérte az ötvenet.

Hadházy Ákos, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) korrupciós ügyeinek feltárásában jeleskedő LMP-s szakszóvivő kérdésünkre közölte: egyáltalán nem lepte meg, hogy ilyen kevesen jöttek el. Pontosan erre számított.

Felszólalását is azzal kezdte, hogy a romák kiszolgáltatottak, nem mernek nyilvánosan tiltakozni. Attól tartanak, hogy még közmunkát sem kapnak. Hadházy ezért köszönetet mondott annak a néhány romának, akinek volt bátorsága részt venni a demonstráción.

Az LMP-s szónok üzent a „cigánybűnözést" emlegető szélsőjobboldalnak. Ilyen alapon „magyarbűnözés" is létezik. Farkas Flórián cinkos és végrehajtó a pénzek lenyúlásában, de a pályázatot, ami mindezt lehetővé tette, nem cigányok írták ki. Balog Zoltán miniszter se cigány. Az elhíresült „Híd a munka világába" foglalkoztatási szövetkezet projektmenedzsmentjében sincsenek cigányok, ahogyan a 30 milliós – máig nem hozzáférhető – „toborzási tanulmány" szerzői sem azok.

A tüntetők petíciója Farkas Flórián távozását és az ORÖ feloszlatását követeli. Farkas Flórián az összeférhetetlenségi szabályok miatt megvált az ORÖ elnöki tisztségétől, hogy megtarthassa fideszes parlamenti mandátumát. Orbán Viktor kinevezte miniszterelnöki biztossá, továbbra is elnöke a Lungo Dromnak, vezetője a már említett, botrányos pénzügyekkel terhelt Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkeznek. A demonstrálók azt szeretnék, ha minden tisztségétől megválna.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Más kérdés, hogy ezúttal nem sikerült prezentálni: a követelések tömeges igényt fogalmaznak meg.

„Nem félünk a Farkastól!" – a tüntetést ezzel a címmel hirdették meg. Ha igaza van Hadházy Ákosnak, és nem a rossz szervezés a hibás, hanem tényleg csak ilyen kevesen mernek megjelenni egy nyilvános eseményen, akkor Farkas Flórián nyugodtan visszaszólhat: én sem félek tőletek!

Eredetileg úgy volt, hogy a Kossuth térről a tüntetők az ORÖ, majd a Fidesz székháza elé vonulnak. A megjelentek számát látva a szervezők úgy döntöttek, hogy ettől inkább eltekintenek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.