Algyői fideszesek népszavaznának egy kormányberuházás ellen

Egy civil szervezet helyi népszavazást kezdeményez Algyőn a kormány által stratégiai fontosságúvá minősített görög vegyipari beruházás ellen. A Fidesz-frakció a kormányberuházás ellen van, a Jobbikosból függetlenné lett polgármester mellette.

"Nem kell ide arab vegyi gyár!" - ezt a feliratot festették csütörtökön a 47-es főút Algyő melletti körforgalmának betonelválasztó elemeire. Egy helyi lakos szeptember 5-én népszavazást kezdeményezett, hogy ne épüljön meg egy 4 milliárd forintba kerülő vegyi gyár, amelyet görög befektetők építenének, és a kormány korábban kiemelt stratégiai fontosságúnak nyilvánította - írja a szegedma.hu.

A konfliktus érdekessége, hogy a civil kezdeményezésnek a helyi Fidesz-frakció állt az élére, miközben teljes mellszélességgel támogatja azt Máté Áron független polgármester, aki a 2010-ben még a Jobbik színeiben nyert képviselői mandátumot. Pongrácz Tamás frakcióvezető szerint a helyi Fidesz nem azt akarja, hogy ne épüljön meg Algyőn a vegyipari üzem, hanem azt szeretné, ha más helyre kerülne.

Az aggodalmat az okozza, hogy a tisztálkodószerek alapanyagát gyártó üzem veszélyes minősítésű, területén etoxi-alkoholt tárolnak. Ez nem robbanásveszélyes, de nehezen bomlik le, és a környezetre fokozottan káros hatású. A leendő vegyi üzem túl közel van az általános iskolához, a lakóparkhoz, a Borbála fürdőhöz, a horgásztóhoz és egy ökoiskolához.

Kassné Bakó Ildikó független önkormányzati képviselő a vitában azzal érvelt: nem láttak a görög cég más üzemeiről valós mérési eredményeket, amelyek bizonyítanák, hogy nem kell tartani levegő- és talajvíz-szennyezéstől. Ismereteik szerint nincs is olyan település, ahol a környezetszennyezésre ennyire érzékeny környezetben, a belterület szomszédságában működne ilyen üzem.

Molnár Áron polgármester kritizálta a fideszes képviselőket, akik fellépnek egy kormányzati beruházással szemben. A Fidesz-frakció vezetője azzal vágott vissza, hogy mindannyiukat az algyői lakosság választotta meg, és elsősorban nekik tartoznak elszámolással. Ezért az a minimum, hogy megkérdezik őket.

A polgármester felelőtlennek nevezte a népszavazás támogatóit, mivel egy helyi népszavazás több milliós költséget jelentene az önkormányzatnak. Szerinte más szándékok mozgatják azokat, akik a lakosságot bizonytalanságban tartják. Nem a környezetszennyezés izgatja őket, hanem elsősorban a saját politikai céljaikra akarnák felhasználni a népszavazást - nyilatkozta Molnár Áron.

A görög vegyiüzem egyébként nem önkormányzati telken, hanem az ipari parkban épülne, ezért a képviselő-testület nem tudja megakadályozni az építkezést. Azt is csak a helyi építési szabályzat megváltoztatásával tudták elérni, hogy egyáltalán bevonják őket az előkészítésbe. Ugyanakkor a testület többségét zavarja, hogy a vegyi üzem azon a területen épülne, amelynek tulajdonjogát egy kft. az állami hátterű Pillér Takarékszövetkezet üzletrészének megszerzésével - a Fidesz frakcióvezetője kifejezésével - "elhalászta" az önkormányzat elől.

 

 

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.