Alelnök lehet Ujhelyi István

„Részt szeretnék venni az MSZP és a baloldal megerősítésében, ezért vezető posztot is kész vagyok vállalni” – erősítette meg indulási szándékát a szocialista párt tisztújításán Ujhelyi István. A megválasztott EP-képviselő nevét korábban az MSZP elnöki tisztségével is hírbe hozták, ő azonban jelezte, csak az év végéig vállalta volna az első számú vezető feladatait.

Ujhelyi a Népszabadság kérdésére elmondta, hogy – elfogadva a helyi szervezetek ezzel kapcsolatos javaslatát – az MSZP egyik alelnöki tisztségéért mindenképpen versenybe száll a július 19-i kongresszuson. „A Horn Gyuláék által levert cölöpökmégmegvannak, az elmúlt évtizedben megroggyant építmény alapjai még stabilak. Konkrét elképzeléseim vannak a párt jövőjét illetően, ez szerepelni is fog a pályázatomban. Vallom, hogy brüsszeli képviselőként komoly befolyásom és alakító szerepem lehet az MSZP és ezzel együtt a teljes ellenzéki baloldal megerősítésében” – fogalmazott Ujhelyi.

A politikus annak kapcsán, hogy az elnökséget épp brüsszeli elfoglaltságai miatt nem vállalta, így kérdéses, miként lenne ideje az alelnöki teendőkre, úgy fogalmazott: „Csak olyan szerepre és munkára jelentkezem, amelyet tisztességgel és sikeresen el tudok látni. Azért megyek Brüsszelbe, hogy kérlelhetetlenül képviseljem a magyar érdekeket, és valamiféle hidat építsek az európai intézmények és Magyarország között. Emellett aktív alakítója tudok lenni az MSZP euró pai kapcsolatrendszerének is. Ha bizalmat kapok, a párt egyik legaktívabb alelnöke leszek” – fogalmazott Ujhelyi István.

A képviselő közölte: a napokban tárgyalásokat kezdett Andor László foglalkoztatásért felelős uniós biztossal a határon túl munkát vállaló magyar fiatalok érdekvédelmének megteremtéséről és az elvándorlás megfékezéséről. Ujhelyi kiemelte, hogy szerinte Andor László ősszel leköszönő biztosra hosszú távon, a magyar politikai életben is érdemes számítani. Eközben formálódnak a brüsszeli politikai keretek is. Ujhelyi István megerősítette: a két szocialista és a két DK-s képviselő közös nemzeti delegációt alkot a következő öt évben.

Szanyi Tibor, Ujhelyi István, Molnár Csaba és Niedermüller Péter abban állapodott meg, hogy közös négyfős delegációként, de különműködő csoportként jelennek meg az Európai Parlamentben. Ez azt jelenti, hogy a baloldali magyar delegációt társelnöki rendszerben vezetik, a vezetői posztot pedig éves rotációban váltja egymás között az MSZP és a DK képviselője. Azt, hogy a négy baloldali képviselő pontosan melyik európai parlamenti bizottságban vagy küldöttségben kaphat majd helyet, még nem tudni. Az biztos, hogy a szocialisták és a DK-sok ezzel kapcsolatos elképzeléseit sikerült harmonizálni, átfedés nem volt az igények között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.