'Alapvető információkat titkolnak Paksról'

A Fővárosi Bírósághoz fordul Jávor Benedek, hogy a paksi atomerőmű élettartam-hosszabbításáról és esetleges bővítéséről szóló dokumentumokat a választópolgárok végre megismerhessék.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke február 28-án kérte ki a Magyar Villamos Művektől az atomerőmű jövőjét meghatározó úgynevezett Lévai projekt iratait. Ezek kiadását akkor az MVM Zrt. üzleti titokra hivatkozva megtagadta.

Jávor Benedek szerint az MVM Zrt. ezzel törvényt sértett, mert az adatvédelmi törvény és más vonatkozó jogszabályok alapján az atomerőművet érintő döntések és az ezeket megalapozó anyagok a környezet állapotára vonatkozó közérdekű információknak minősülnek. Megismerésükhöz még csak parlamenti képviselőnek sem kell lenni; ezeket az adatokat - kérésére - minden magyar állampolgár számára hozzáférhetővé kell tenni.

A párt közleménye szerint a képviselőnek korábban a kormány sem adott érdemi választ a nyilvánossággal kapcsolatos kérdéseire, amikor napirend előtt a parlamentben szólalt fel az ügyben. A bizottság elnöke szerint az erőmű sorsa és a nukleáris energia használata a 7-es fokozatúvá minősített fukusimai tragédia és Csernobil 25. évfordulója után olyan súlyú kérdés, amiről az energetikai kormányzatnak magától kéne széleskörű társadalmi vitát kezdeményeznie. Ehelyett az illetékesek az alapvető információkat is visszatartják, és egyeztetés nélkül akarnak döntéseket hozni.  

Jávor Benedek szerint nem csupán az atomenergia használatának biztonsági kérdései, vagy a sugárzó hulladék elhelyezésének nehézségei indokolják a nyílt társadalmi vitát, hanem az élettartam-hosszabbításra és az esetleges bővítésre szánt több ezermilliárd forint közpénz sorsa is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.