Alaptörvényt sérthet a józsefvárosi kamerarendszer

Arcfelismerésre is alkalmas térfigyelő kamerarendszert szereltetne fel a józsefvárosi önkormányzat a Belügyminisztériummal karöltve annak ellenére, hogy a telepítés és a megfigyelés alkotmányos jogszabályokba ütközhet. A telepítést a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat végezné.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is megerősítette a hvg.hu portálnak, hogy az érvényben lévő törvények alapján a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) nem telepíthet arcfelismerésre is alkalmas kamerarendszert a Kocsis Máté vezette önkormányzatban. A hatóság szerint egyrészt az NBSZ feladatai között sem szerepel térfigyelő rendszerek felszerelése és működtetése. Másrészről pedig az sincs rendben, hogy egy helyi önkormányzat feladatokat adjon az NBSZ-nek. A NAIH azt is közölte a portállal, hogy a Belügyminisztérium nem vonta be őket a fejlesztéssel kapcsolatos tervekbe.

A kamerarendszer kiépítése miatt Harangozó Tamás írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándorhoz július végén. A szocialista képviselő arra szeretne választ kapni, hogy zajlottak-e egyeztetések a projektről, vagy kikérték-e a NAIH véleményét. Harangozó szerint nem véletlen, hogy a rendészeti és nemzetbiztonsági szolgálat két különálló szerv. A két szervezetnek különböző adatkezelési eljárásnak kell megfelelnie a törvényi szabályozás szerint. A politikus hangsúlyozta, hogy a kameraprojekt nem felel ezeknek az adatkezelési szabályoknak, az NBSZ-nek nincs felhatalmazása az arcfelismerők felszerelésére és üzemeltetésére, mert nem rendvédelmi szerv.

A beruházás körülbelül 300 millió forintba kerül. Ebből 220 milliót a Belügyminisztérium, 75 milliót a józsefvárosi önkormányzat állna. A rendszer állítólag csak azokat azonosítaná be, akik szerepelnek a bűnügyi nyilvántartásban. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a rendszer így is túl nagy beavatkozással járna a magánszférába, ezért a kamerákat ők is ellenzik.

Az ügyben a hvg.hu megkérdezte Majtényi László volt adatvédelmi biztost, aki szerint az arcfelismerő kamerarendszer kiépítése valószínűleg alkotmányellenes. A NAIH az alapvető jogok biztosánál kezdeményezni fogja, hogy az kérjen utólagos normakontrolt az Alkotmánybíróságnál, ha az információs szabadság vagy az információs önrendelkezési jog sérülne a kamerák kihelyezésével.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.