Alapjog megtépni a kormány plakátját

„Jó hírünk van minden plakátjavítónak és plakátletépőnek!” – ezzel kommentálta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet a Facebook-oldalán azt a hírt, hogy a bíróság megszüntette a szabálysértési eljárást kollégájuk, Szeles András ügyében, aki egy barátjával júniusban letépett egy bevándorlóellenes kormányzati plakátot.

A bíró indoklása szerint „Szeles András és Kalocsai Kinga Regina eljárás alá vontak magatartásukkal csupán a Magyarország Alaptörvényének IX. cikkében garantált véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányos alapjogával éltek”.

Rendőri helyszínelés az egyik megrongált plakátnál
Rendőri helyszínelés az egyik megrongált plakátnál
Veres Viktor / Népszabadság

„(...) A véleménynyilvánítás mindenkit megillető önkifejezésünk szabadságát biztosító alapvető jog, így amennyiben ezt korlátozzák, úgy sérelmet szenved a társadalmi igazságosság. Az Alaptörvény hivatkozott IX. cikkének célja, hogy a közéleti szólásszabadság biztosításával a demokratikus közvélemény és az egyén számára biztosítsa a demokratikus közélet fejlődését. Lehetővé tegye az egyén számára a véleményének kifejtését, mások véleményének formálását, és hogy meggyőzhessen másokat a saját álláspontjáról. Jelen esetben az eljárás alá vontak az előzőekben hivatkozott alapjogaikkal éltek, amikor politikai véleményüknek a plakát mondanivalója okán annak részbeni eltávolításával adtak hangot” – hangzik az indoklás.

Kalocsai Kinga és Szeles András a budapesti Ferdinánd hídnál szaggatta le a kormány egyik bevándorlásellenes plakátját. Ezután összetakarítottak, és föladták magukat a rendőrségen. A Kettős Mérce blognak korábban elmondták, hogy azért döntöttek így, mert nem akarnak kibújni a felelősség alól, tisztában vannak azzal, hogy cselekményük büntetendő, de „ez a plakátkampány olyan szinten felháborító, diszkriminatív és bántó, hogy megengedhető az, hogy olyan eszközhöz nyúljunk, ami szabályt sért”.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.