Aláírásgyűjtés indul a nagylétszámú osztályok ellen

Aláírásgyűjtésbe kezd a Pedagógusok Demokratikus Szervezete azért, hogy ne lehessen 33 fős óvodai, 34 fős alsó tagozatos és 39 fős felsős osztályokat szervezni.

A PDSZ szerint a költségvetést előkészítő törvénycsomagban elfogadott szabály lehetővé teszi a maximális osztálylétszámtól való akár 30 százalékos eltérést is. A szakszervezet a kezdeményezésével azt kívánja elérni, hogy ne lehessen 33 fős óvodai, 34 fős alsó tagozatos, 39 fős felső tagozatos és 46 fős középiskolai osztályokat szervezni.

Mint közleményükben írták, határozott álláspontjuk, hogy a közoktatási törvényben meghatározott maximális osztálylétszámok már önmagukban is magasak.Különösen igaz ez a lassan és gyorsan haladó diákok együttes tanításának kényszerére - tették hozzá. A szakszervezet közleménye kitért arra is, hogy az integrált oktatást más országokban 15-20 fős osztályban, több pedagógus vagy intézményen belüli szakmai segítő szakember bevonásával tartják megvalósíthatónak. Magyarországon ezzel ellentétben - úgy tűnik - magasabb osztálylétszámmal, kevesebb pedagógussal - fogalmaztak.

A PDSZ a törvényben szereplő maximális osztálylétszámtól való pozitív eltérés lehetőségével szemben nyújtotta be az országos népi kezdeményezését, az aláírásgyűjtés - tájékoztatásuk szerint - a jogszabályok alapján várhatóan januárban tud megkezdődni. Ha az OVB hitelesíti az országos népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét, a szakszervezetnek két hónapon belül ötvenezer érvényes aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az Országgyűlésnek a napirendjére kelljen tűznie az adott kérdést.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.