Akotmányos radartiltás a Tubesen?

Módosítja helyi építési szabályzatát a pécsi önkormányzat annak érdekében, hogy kiállja az alkotmányossági próbát, ugyanakkor ne épülhessen radar a városhoz közeli Tubes-hegyen - jelentette be Páva Zsolt polgármester.

"Korrigálni kell azokat a formai hibákat, melyek miatt az Alkotmánybíróság (Ab) kifogásolta a Pécsi Építési Szabályzat (PÉSZ) kialakítását, méghozzá úgy, hogy ne lehessen nagy hatósugarú lokátort építeni a városban és környékén" - mondta pénteki sajtájékoztatóján Páva Zsolt, a város közelmúltben megválasztott fideszes polgármestere. Hozzátette: komoly formai hibákról, egymásnak ellentmondó belső szabályozásokról van szó.

Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője arról  tájékoztatott, hogy az egyeztetések sugárbiológus, vízügyi és katonai szakértők bevonásával zajlanak annak alátámasztására, hogy az emberek egészsége, a természet és a vízbázis védelme szempontjából miért veszélyes lokátort építeni a Tubesen. Az új PÉSZ ez év végén hatályba léphet.

Az Ab május 11-én mondta ki, hogy alkotmányellenes a katonai radar létesítését kizáró pécsi önkormányzati rendelet. A testület formai okból semmisítette meg a pécsi városi építési szabályozási tervet december 31-i hatállyal. Az Ab a formai alkotmányellenességet vizsgálva megállapította, hogy a pécsi közgyűlés által módosítani tervezett, 2004-ben született  alaprendeletet maga a közgyűlés még 2006-ban hatályon kívül helyezte, amikor új építési szabályzatot és szabályozási tervet állapított meg. A vizsgálat során az is kiderült, hogy a közgyűlés a 2006-ban alkotott új építési rendeletét rövid idő után szintén hatályon kívül helyezte, majd 2006 és 2008 között többször is  alkotott rendeletet a hatályon kívül helyezett 2004-es rendelet módosításáról.

Az alkotmánybírósági vizsgálatban elsődleges kérdés volt,  hogy az új módosító rendelkezések megalkotása a jogbiztonság alkotmányos követelményével összhangban történt-e, a jogbiztonságnak pedig az egyik alapvető követelménye, hogy a jogszabályok módosítása, hatálybaléptetése ésszerű rendben történjék, a változtatások egyértelműek, követhetőek és áttekinthetőek legyenek.

Az Ab megállapította, hogy a 2006-ban alkotott, valamint a 2006 és 2008 között született módosító rendeletek megalkotása ellentétes a jogállamiság alkotmányos követelményével, mivel már hatályon kívül helyezett jogszabály módosításáról szólnak. Ezért az Ab a Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének a város építési szabályzatáról és szabályozási tervéről, illetve annak módosításáról szóló több rendeletét megsemmisítette. Ugyanakkor a jogbizonytalanság elkerüléséért ezt december 31-i hatállyal mondta ki.

A Pécs közelében lévő Tubes-hegyre tervezett nagy hatótávolságú katonai radar ügyében a Honvédelmi Minisztérium és civil szervezetek, illetve a pécsi önkormányzat között tavaly májusban közigazgatási per kezdődött, melybe a jövő nemzedékek ombudsmanja is bekapcsolódott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.