Akkor is tüntetnek az Izénél

Szeptembertől újult erővel tiltakoznak a kordonbontó civilek a Szabadság téri német megszállási emlékmű léte és felállítása ellen. Addig sem marad demonstráló nélkül a tér, a Szabadság Színpad tagjai előadásokat tartanak és a turistáknak is elmagyarázzák, hogy miért tiltakoznak.

A korábbiaktól eltérő eszközökkel ugyan, de folytatódik a tiltakozás a Szabadság téren a német megszállási emlékmű ellen. Hetek óta a Szabadság Színpad elnevezésű csoport tart kulturális momentumokra építkező tiltakozó demonstrációt, ahogy ők fogalmaznak, az „Izé” ellen, melyet a résztvevők ugyanúgy az Orbán-kormány történelemhamisító hazugságának tartanak, mint a mások mellett Jovánovics György szobrászművész ösztönzésére a Facebookon alakult Eleven Emlékmű-csoport.

A Magyar Fruzsina, Mécs Imre és Zoltai Andrea által szervezett kordonbontó csapat július végén felfüggesztette akcióit, de a civilek azt ígérték, szep tember 2-án, egy közös nagy énekléssel visszatérnek, A szabadságért és a demokráciáért néven folytatják a tiltakozást. A hírek szerint szeptembertől minden vasárnap délután négykor lesznek a rendezvények, amelyeken ismert személyiségek is megjelennek.

A szobrot suttyomban állították fel, az átadás elmaradt, kordonok már nincsenek, áll a mű, amelyet a külföldiek lefényképeznek, és a Szabadság Színpad szervezői, Némethi Gábor újságíró-közgazdász és Sebő Gábor szerint minden ott megforduló rondának tart.

A Szabadság Színpad előadásain általában 20-25-en vesznek részt, kevesen vannak, de nem tágítanak
A Szabadság Színpad előadásain általában 20-25-en vesznek részt, kevesen vannak, de nem tágítanak
Kurucz Árpád

A szervezők segítenek a turistáknak a bedekkerekben nem szereplő birodalmi sasos monstrum elleni tiltakozás tartalmának megfejtésében, számos idegen nyelven kiírták, hogy „Ez az emlékmű tagadja Magyarország II. világháborús tetteit és bűneit”.

A nyári szezonban a frontot tartó színpadosok és a személyes emléktárgyakat a helyszínre kihelyező Eleven Emlékmű-csoport nem bántja a szobrot. (Emlékezetes, korábban többen tojással dobálták meg.)

Bizonyára ez az oka a megritkult rendőrségi jelenlétnek. A Készenléti Rendőrség tagjai kamerákkal jelen vannak ugyan, de egy esetet leszámítva nem kellett közbeavatkozniuk, akkor szélsőjobboldaliak inzultálták a tiltakozókat.

– A jelenlét oka, hogy minden ellen tiltakozunk, amit ez a szobor képvisel – fogalmazott Némethi. – Ennek az emlékműnek minden porcikája beteg, és ebbe a megformálás gyengesége és Orbánék történelemhamisítása ugyanúgy belefér. Augusztus 20-án tízezrek látták, és az volt a legérdekesebb, hogy a járókelők leszegett fejjel mentek el előtte, mert ott állt egy korábbi tükörfólia felirata, hogy Nézzünk szembe önmagunkkal! A tiltakozás íve és iránya megváltozott, kevésbé jellemzi az ökölrázás, sokkal több a párbeszéd és a közös gondolkodás. Jovánovics György az egyik összejövetelen azt mondta, annál jobbat, hogy a kormány idetette a Magyarországot a németek szimpla áldozataként bemutató hamis emlékművet, jobbat nem is tehetett volna, mert egyre intenzívebb lett a történelmi szembenézés.

A legérdekesebb az Eleven Emlékmű azon kezdeményezése, hogy mindenki tegyen a szoborállítás szakmai vitájában az „Izé”-nek nevezett szobor elé személyes emléktárgyakat, köveket, fotókat, újságcikkeket, virágokat.

A már az építés során elhelyezett emléktárgyakat – mely egy művészeti performansz része – a munkások bár összeszedték, de nem tüntették el és nem rongálták meg, hanem azokat a helyszínen félrerakták, a tiltakozók meg visszatették a szobor elé. A tárgyakat az út túloldalán helyezték el, így a turisták könnyebben nézhetik meg a személyes történelem tárgyait, mely a közös emlékezést szolgálja.

A projektet kitaláló művészcsoport sem számított arra, hogy a tárgyak fél év elmúltával is a helyükön lesznek. Jön az ősz és a tél, valamit tenni kell velük. Már készülnek a tervek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.