'Aki nem hisz a cigánybűnözésben, az hülye vagy undorító'

Pénteken este Olaszliszkán a Jobbik megemlékezésén a rendőrök 32 embert igazoltattak, velük szemben szabálysértési feljelentést tesznek feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel miatt, mivel a résztvevők az egykori Magyar Gárda egyenruhájához hasonlító öltözetben alakzatban vonultak fel. A jobbikus politikusok beszédeikben arról értekeztek: aki nem ismeri el a cigánybűnözés létét, az hülye vagy undorító.

Péntek délután öt és este hét között tartott fáklyás megemlékezést Olaszliszkán a Jobbik és néhány hozzájuk csapódó szervezet az öt éve brutálisan meggyilkolt Szögi Lajos tanár emlékére. A megemlékezők fegyelmezetten, de látványosan elindultak a kijelölt parkolóból a tragédia helyszínén felállított Szögi Lajos Emlékhelyre koszorúzni, és mécsest gyújtani. A Kossuth utca nagyrészt romák lakta részén a Jobbik rendezvényére maximálisan megerősítették a rendőri védelmet, a nagyjából kétszáz fős, jobbikos, árpád-sávos vagy új gárdás zászlót cipelő tömegre minimum ennyi rendőr jutott - írja helyszíni tudósításában az Index.

A jobbikosok síri csöndben vonultak be a beszédek helyszínére, egy üres háztelekre az emlékhellyel szemben. A csöndet erélyes „Adjon az Isten!” törte meg. Endrésik Zsolt, jobbikos országgyűlési képviselő beszédében megemlítette, hogy a Jobbik már ötödik éve minden évben megemlékezik Szögi Lajos haláláról, de mivel nemrég változások történtek a közéletben, ezért idén már az önkormányzat is szervez emlékezést.

„Itt lényegében egy lincselés történt, egy pogrom, és mivel a gyilkosságkor elhangzott, hogy »Öld meg a magyart!«, ezért ez egy rasszista támadás volt” – vélte a képviselő az öt éve történtekről. Endrésik fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a nyolc elkövetőből csak egyetlen egy bánta meg a tettét, ő pedig azt vallotta, hogy „mi Magyarország szégyene vagyunk”.

Utána Zagyva György Gyula jobbikos képviselő érdekfeszítő beszéde következett. Zagyva mindig mond valamit, amivel meglepi a közönségét, most azzal kezdte, hogy kivételesen nemcsak a jobbikos rendezvényeket látogatókhoz, hanem „cigány honfitársaimhoz és a rendvédelmi szervekhez” is szól - olvasható az Indexen. Szerinte ugyanis a cigányoknak halvány lila gőzük sincs arról, hogy a Jobbik mit gondol róluk, mert csak a liberális médián keresztül hallanak róluk. Pont ezért külföldi példával erősítette mondandóját: „Csehországban ezren támadtak rá a cigányokra, mert nem tetszik nekik, ahogy élnek, Olaszországban pedig a kormány cigánysorokat dózerolt le. Ehhez képest mi a békés egymás mellett élésért emeljük fel a hangunkat, mégis cigánygyűlölőnek állítanak be minket” – mondta.

„Addig örüljenek, amíg a magyar ilyen békeszerető nép, és felajánlják nekik a segítségüket” – intézte szavait cigány honfitársaihoz. Ezalatt arra gondolt, hogy nemrég konkrét javaslatot tettek a parlamentben az uzsorabűncselekmények ellen. „Mi békejobbot próbálunk nyújtani, de ehhez a cigányoknak változtatniuk kell. Nem fogjuk hagyni, hogy az iskolákban kirabolják, megverjék gyerekeinket. Ezek ugyanis tipikus cigány elkövetési módok” – vélte.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A szavaira direkt nem figyelő rendőrökhöz is intézett pár szót. „Az a sok rendőr ha nem itt állna, vagy Brad Pitt fegyvereivel foglalkozna, hanem cigány uzsorásokat keresne, akkor a környék cigányainak az élete is jobb lenne. Mi meg tudjuk magunkat védeni, de nem lett volna probléma amúgy sem”.

Volner János országgyűlési képviselő beszélt arról, hogy ő nem gyűlöli azt, aki szerint nincs cigánybűnözés, hanem vagy hülyének nézi, vagy undorodik tőle. 

Volner után egy református pap emlékezett Szögi Lajosra. Beszéde arról szólt, hogy szerinte Szögi olyan áldozat, aki nem véletlenül vesztette életét, hanem azért, hogy új élet fakadjon belőle: „Szögi tanár úr vére az áldozat, amiből megszületik az új Magyarország. Kiváló pedagógus volt, akit Isten kiválaszott”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.