Aki gyereket nevel, kapjon családi pótlékot

A szakszervezetek nem támogatják a legalacsonyabb jövedelműek terheinek növelését, fontosnak tekintik a munkahelyek megtartását, de a forrásokat ésszerűbben kell elosztani. Többek között erről is konzultált a miniszterelnök az MSZOSZ vezetőivel.

A vállalkozásoknál szerveződő, s az MSZOSZ-hez tartozó ágazati szakszervezeti vezetőkkel konzultált tegnap a válság miatt kialakult helyzetről, s a tervezett intézkedésekről a miniszterelnök. A nyilvánosság kizárásával tartott, csaknem kétórás találkozón Gyurcsány Ferenc ezúttal sem árult el konkrétumokat, tartva magát korábbi bejelentéséhez, amely szerint ezekről először a parlament hétfői ülésén ad majd tájékoztatást.

A kormányfő információink szerint annyit mondott: a hétvégén az MSZP-frakcióval egyeztet, s a kormány hétfőig állítja össze azt a javaslatcsomagot, amit a képviselőnek vitára ajánl.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke lapunknak elmondta, egy tucat ágazati szakszervezeti vezető tájékoztatta a miniszterelnököt a problémákról, a válság által generált foglalkoztatási gondokról. Abban a kormányfő és az érdekvédők egyetértettek, hogy fontos a munkahelyek megtartása, a támogatásra fordítható forrásokat azonban elsősorban azoknak a vállalkozásoknak kell juttatni, ahol reális esélye van a piac megtartásának, az innovációnak, a perspektívának.

A tervezett adóátrendezésről határozott véleményt mondtak a szakszervezetek. Eszerint semmilyen módon nem lehet növelni a legalacsonyabb jövedelemsávba tartozók terheit. A munkavégzést terhelő adók csökkentésére van szükség, a fogyasztásra rakodó terhek bizonyos mértékig azonban növelhetők annak érdekében, hogy a „másik oldalon" csökkenteni lehessen - fogalmazott Pataky Péter, aki megerősítette a konzultáción tett kijelentését, amely szerint "nem viselhető el", hogy úgy szűnjön meg az évi hétmillió forinton felüli munkajövedelemre rakódó 4 százalékos különadó, hogy közben a legalacsonyabb keresetűek terhei növekednek.

A konzultáción felvetődtek a már megszellőzhetett tervek, így a családtámogatási rendszer átalakítása is. Az érdekvédők kifejtették: elfogadhatónak tartják, hogy a jövedelemhez igazodva differenciálják az alanyi jogon járó juttatásokat. Határozott álláspontjuk, hogy aki gyereket nevel, az kapjon családi pótlékot. A szakszervezetek megfontolásra ajánlották a miniszterelnöknek, hogy megszüntessék a munkavállalók jelentős részének fizetését kiegészítő ebédjegy és üdülési csekk adómentességét.

Pataky elmondta: ezúttal a kormányfő azért konzultált csak az MSZOSZ-hez tartozó szervezetek képviselőivel, mert ez a konföderáció fedi le a reálszférát, s a válság is itt fenyeget elsősorban, ahol az új értéket, a nemzeti jövedelmet előállítják. "Szolidárisak vagyunk azokkal a kollégáinkkal, akik a közintézményekben, a közszolgáltatásban dolgoznak, de a jelenlegi helyzet megoldásához, a versenyképesség, a munkahely megtartásához szükséges forrásokat mégis csak a reálgazdaságban kell előállítani" - fogalmazott Pataky Péter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.