Aki többet tudott az unióról, Strasbourgba utazhat

A „Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz!” elnevezésű középiskolai vetélkedő országos döntőjét budapesti fiatalok nyerték meg: a X. kerületi Bornemisza Péter Gimnázium csapatának tagjai, s az intézmény még húsz diákja és két tanára az Európai Parlament székhelyére, Strasbourgba utazhat.
A nagyszabású középiskolai vetélkedőt tavaly szeptemberben indította útjára a Nemzeti Választási Iroda, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Civitas Egyesület azzal a céllal, hogy a fiatalok megismerjék a hazai és az európai uniós demokratikus intézmények, kiemelten a választások jelentőségét, és így – jövőbeni első választóként – tudatos magyar és európai polgárrá váljanak.

A versenyre a 14-18 éves korosztályhoz tartozó diákok nevezhettek négyfős csapatokkal. Összesen 215 csapat, vagyis 860 diák jelentkezett, s a hét regionális döntőt követően csütörtökön került sor az országos döntőre, amelyen 14 csapat 56 diákja vett részt.

A versenyen első helyezést ért el a Budapest X. kerületi Bornemisza Péter Gimnázium (Ki)Választottak nevű csapata. A diákok egy-egy iPhone 6S okostelefont kaptak, valamint strasbourgi utazást nyertek iskolájuk részére az Euroscola-játék 2016 őszi fordulójára, így az intézmény 24 diákja és két tanára az Európai Parlamentbe is eljuthat. A csapat tagja volt Bogdán Márta, Hende Olivér, Kovács Bence, Rácz Zsófia, felkészítő tanáruk pedig Magyary Enikő.

Második helyezett lett a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégium A3 nevű csapata. Az ő nyereményük egy-egy iPhone 5S okostelefon, ezen kívül a csapattagok és a felkészítő tanáruk is elutazhat Strasbourgba. Harmadik helyezést ért el a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium Szilur nevű csapata. Ők egy-egy iPad Airrel lettek gazdagabbak.

Az országos döntőben a fiataloknak szóbeli és írásbeli feladatokban kellett számot adniuk tudásukról. A diákok először az előzetesen elkészített, választási részvételre ösztönző plakátjaikat mutatták be, valamint írásbeli tesztet töltöttek ki, amely a választási és az európai uniós ismeretekre fókuszált. A csapatok ezt követően vitafeladatban tehették próbára tudásukat.

A tervek szerint a vetélkedőt a következő tanévben is megrendezik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.