„Aki hisz Orbánnak, hibát követ el”

Az ellenzéki pártok többsége szerint a kormány nem tett le az internetadó bevezetéséről, csak elhalasztotta azt.
Tóbiás József MSZP-elnök szerint Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában valójában azt jelentette be, hogy lesz internetadó. „Nem így, nem ebben a formában, nem most és nem ezen a néven, de egy álszent konzultációt követően más néven, máshogyan” be fogják vezetni – vélekedett. A szocialisták elnöke szerint a kormányfő nem meghátrált, csak egyet hátralépett, időnyerés a célja, hogy saját akaratát érvényesíteni tudja.

„Aki Orbán Viktornak hisz, hibát követ el” – jelentette ki Tóbiás.

A DK is úgy véli, a kormány később be fogja vezetni az internetadót, bár Kerék-Bárczy Szabolcs, az ellenzéki párt elnökségi tagja szerint a miniszterelnök beismerte részleges vereségét, amikor közölte, hogy ebben a formában ez nem történik meg.

A politikus azt mondta, a kormány valódi szándéka az, hogy korlátozza az információkhoz való hozzáférést. Hozzátette: Orbán Viktor ugyan nemzeti konzultációt hirdetett a jövő év elejére, de az már lezajlott az elmúlt napok tüntetésein.

Kerék-Bárczy reméli, hogy a civil társadalom is átlát a szitán, nem dől be a kormány hazugságának, mint ahogyan a DK sem elégszik meg azzal, hogy elhalasztják az internetadó bevezetését.

Az LMP is felszólította a kormányt, hogy ne ködösítsen, hanem teljes egészében és véglegesen vonja vissza az internetadót. A két társelnök, Szél Bernadett és Schiffer András közleményében azt írta: Orbán Viktor a hatalmas és példaértékű tiltakozás hatására ugyan meghátrált, de nem zárta le egyértelműen az internetadóról kialakult vitát.

Az ökopárt szintén arra számít, hogy a kormány újra megpróbálja majd bevezetni az internetadót. Ugyancsak leszögezték, hogy nincs szükség konzultációra, a választók ugyanis már határozottan állást foglaltak ebben a kérdésben.

Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke úgy ítéli meg, Orbán sosem volt a meghátrálás bajnoka, most sem lesz az, és nem tesz le az internetadóról, legfeljebb más néven, máskor és más összeggel vezeti be. „A mostani bejelentés csak a kádári időkre emlékeztető porhintés, hogy az utcán egyre hangosabban és egyre többen tüntető csoportok lecsillapodjanak, hazamenjenek és a hátuk mögött suttyomban megszülessen az, amit Orbán Viktor kitalált, vagyis az internetadó” – áll Fodor közleményében.

Az Együtt-PM fontos lépésnek tartja és a polgárok győzelmének értékeli, hogy a kormány belátta, az internet megadóztatása butaság. A pártszövetség szerint azonban a cafeteriaadót és a többi megszorítást is vissza kell vonni, mert azok havonta több ezer forintot vesznek ki az emberek zsebéből.

A Jobbik alelnöke, Novák Előd szerint a kormány meghátrálása kevés, ingyenes alapszintű internetkapcsolatot kellene biztosítani mindenkinek. A politikus azt mondta, az a céljuk, hogy a miniszterelnököt is bevonják az internetezők körébe.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.