Akció a csokidömping ellen

Konyhai eszközöket és kisgépeket vásároltak azok az iskolák, amelyek az Egészséges Településekért Alapítvány, valamint a Generali a Biztonságért Alapítvány meghívásos pályázatán kaptak 2 millió forintos támogatást, hogy egészségesebben táplálkozzanak az ott tanuló diákok.

A felhívásra első körben 43 intézmény nyújtotta be szándéknyilatkozatát, amelyek közül végül 9 kilenc hátrányos helyzetű településen működő iskola kapott támogatást. A bíráló bizottság döntésekor figyelembe vette az intézményekben folyó egészségnevelési munkát, valamint a szülők aktív bevonását - tájékoztatott Kardos Anna, az alapítvány vezetője.

Az iskolák a friss, cukormentes gyümölcslevek elkészítéséhez gyümölcscentrifugát, a friss tejtermékekhez turmixgépet, a meleg szendvicsekhez mikrohullámú sütőt igényeltek.

Az üvegajtós hűtőt ugyancsak több tanintézmény preferálja, hiszen így a gyerekek csokoládé helyett könnyebben elcsábulnak tejtermékekre, gyümölcsre, gyümölcslére.

Egyre népszerűbbek az ital- ásványvíz- és gyümölcsautomaták, néhány iskola ezekre is pályázott.

Több helyen iskolai védőnőket, iskolaorvosokat is aktívan bevonnak egy-egy, e témával foglalkozó előadásba. Volt olyan intézmény, ahol az egészségesebb élelmiszereket kínáló büfé népszerűsítését segítő plakátok kihelyezésére is gondoltak.

A büfék szokásos csokidömpingjét sokan pirított magvakkal, szárított és friss gyümölcsökkel igyekeznek ellensúlyozni. Van, ahol az iskolaújságban könnyen elkészíthető recepteket közölnek.

Az egyik iskola olyan egészséghét szervezését tervezi, amikor a gyerekek ingyen reggelit kapnak, csakis egészséges alapanyagokból.

- Nagy öröm számunkra, hogy a hátrányos helyzetű iskolák vezetői, minden nehézségük dacára, hangsúlyt helyeznek a gyerekek korszerűbb étkeztetésére. Bízunk abban, hogy a felnövő gyerekek továbbviszik az iskolában tanult egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteket is" - mondta Kardos Anna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.