Akadálymentesített bíróságok Fejér megyében

Európai uniós támogatással komplex akadálymentesítés fejeződött be a dunaújvárosi és a sárbogárdi városi bíróságon - közölte a Fejér Megyei Bíróság csütörtökön. Ez lehetőséget nyújt arra is, hogy a fogyatékkal élők munkát is vállalhassanak a bíróságokon, ahol akadálymentesített, speciálisan felszerelt munkahely létesült.

A megyei ítélőszék szóvivője, Gieszné Boda Orsolya tájékoztatása szerint az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében a "közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése" pályázaton nyerte el a Fejér Megyei Bíróság a támogatást a két városi intézmény akadálymentesítéséhez. A beruházás teljes összegét biztosító összeg a Dunaújvárosi Bíróság esetében 29 millió, a sárbogárdiében 27 millió forint volt. Az akadálymentesítéssel a fizikai, érzékszervi és szellemi fogyatékkal élők számára is lehetővé vált a bírósági szolgáltatások  igénybevétele.

Korábban mindkét épületbe csak lépcsőn lehetett bejutni. A komplex akadálymentesítés során a mozgáskorlátozottak, az idős, beteg emberek számára is igénybe vehető liftet építettek be, s annak közelében a mozgássérültek által használható két parkolót alakítottak ki. A kerekesszékkel közlekedők mozgásának megkönnyítésére kiszélesítették az ajtónyílásokat, s úgynevezett térdszabad íróasztalokat helyeztek el. A látássérültek közlekedését vezetősávok, tapintható és hangostérképek, valamint Braille-írásos táblák segítik.

A hallássérülteknek nyújt segítséget a tárgyalótermekben és az ügyfélszolgálati irodákban létesített úgynevezett indukciós hurok, amely a hallókészülékkel rendelkezők számára erősíti fel a hangot. A tárgyalótermekben a megfelelő kommunikációt laptopok segítik. Az akadálymentesítés lehetőséget nyújt arra is, hogy a  fogyatékkal élők munkát is vállalhassanak a bíróságokon. Mindkét intézményben akadálymentesített, speciális informatikai eszközökkel felszerelt munkahely létesült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.