Akadálymentesítés Zuglóban

Teljesen akadálymentes lett a zuglói Benedek Elek gyógypedagógiai iskola, a beruházás 69 millió forintba került, ebből 25 milliót az unió és a magyar állam finanszírozott. A fejlesztés révén nem csak a mozgásukban korlátozottak, hanem a hallás- és a látássérültek is könnyebben használhatják majd az intézményt.

A kerületi szinten óvodai és általános iskolai oktatást ellátó Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény csatlakozott azon kevés hazai tanintézethez, ahol teljes körű akadálymentesítést végeztek. A komplexitás azt jelenti, hogy nem csak az épületen belüli közlekedést könnyítették meg, hanem az info-kommunikációban is segítséget nyújtanak a hallássérültek számára, valamint a tájékozódásban a vakok részére.

Mindez azért fontos, mert az iskola szolgáltatásait igénybe vevők csaknem fele, 46 százaléka fogyatékos és megváltozott munkaképességű személy. Az intézményt havonta több mint 250-en látogatják.

"Az akadálymentesítéssel már nem csak az uniós elvárásoknak felel meg az intézmény, hanem a fogyatékkal élők még jobban kivehetik részüket a mindennapokból, bátrabban vállalhatnak munkát. A megkönnyített közlekedőhelyek nagy segítséget jelentenek az időseknek és a babakocsis szülőknek is. Az iskolában a folyosókon kiépített infokommunikációs akadálymentesítő eszközök a hallás- és látássérülteket segítik. Az országban kevés intézmény bír ilyennel" - mondta Weinek Leonárd polgármester az átadáson.

Zugló az Európai Unió és a magyar állam támogatásával valósította meg az iskola teljes körű akadálymentesítését: az átalakítás csaknem 69 millió forint volt, melyből 25 milliót biztosítottak az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében.

A mozgássérültek intézménybe jutását rámpák segítik, az iskolában lifttel közlekedhetnek. A folyósok padlóburkolatát úgy alakították ki, hogy azokon színben és felületi minőségben eltérő vezetősávok segítik a vakokat és a gyengénlátókat. Az új padozat révén biztonságosabb lesz számukra a benti közlekedés. Az akadálymentesítés során tűzszakaszolást biztosító ajtókat is beépítettek, amelyek nagyfokú segítséget és védelmet nyújtanak egy esetleges tűz esetén.

Hallássérülteket segítő berendezéseket, úgynevezett indukciós hurkokat is kiépítettek az iskolában, ez a kommunikációs akadálymentesítés egyik fontos eszköze. Az elektromágneses indukció elvén működő rendszer a hallókészüléket használó hallássérültek számára nyújt segítséget. Az akadálymentesítés részeként a mozgásukban korlátozottaknak egyedi mosdókat és öltözőket is kialakítottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.