Kapósak az ajánlószelvények: postástól és postaládából is lopják

Józsefvárosban és Csepelen is postaládákat törtek fel ajánlószelvényekért; Kőbányán egy postástól hatszáz ajánlószelvényt loptak el.

Több józsefvárosi társasházban is postaládákat törtek fel ajánlószelvényekért - közölte a VIII. kerület jegyzője kedden az MTI-vel. Xantus Judit elmondta, a Diószegi Sámuel és a Kőris utcából kaptak eddig jelzéseket, azt egyelőre viszont nem tudni, hány szelvényt vittek el. Hozzátette: úgy tudja, a feltörések ügyében rendőrségi feljelentést tettek.

Az ellopott ajánlószelvényekkel azért könnyű visszaélni, mert a választási irodáktól kapott borítékban nemcsak az ajánlószelvényeket, hanem az értesítőt is postázzák, ez utóbbin pedig szerepelnek a választó személyes adatai is.

Akitől az ajánlószelvényt ellopják, egy alkalommal újat kérhet a helyi jegyzőtől. Abban az esetben azonban, ha az ellopott ajánlást is felhasználják a jelöltajánlásnál, akkor - hiába a választópolgár akaratát tükröző "valódi" ajánlás - az ellenőrzőrendszer jelzi, hogy egy választópolgár nevével két ajánlás érkezett, és így mindkét ajánlást érvénytelenítik.

Postaládákat feszítettek fel és azokból választási ajánlószelvényeket loptak el a XXI. kerületben is - erősítette meg az MTI-nek a BRFK sajtóügyeletese a Csepel.info értesülését kedden. Tóth Eszter azt mondta: hétfőn bejelentés érkezett a rendőrségre, mely szerint egy csepeli lépcsőházban ismeretlen személy több postaládát feltört, és abból választási ajánlószelvényeket tulajdonítottak el. Hozzátette: a BRFK vizsgálja az eset körülményeit. Kérdésre válaszolva Tóth Eszter azt is megemlítette, hogy a főváros más kerületeiből is kaptak hasonló bejelentéseket felfeszített postaládákról és ajánlószelvények ellopásáról, s azokat a bejelentéseket is kivizsgálják.

A Csepel.info kedden számolt be arról, hogy több helyen törték fel Csepelen a postaládákat, és lopták el azokból a szelvényeket. Mint írták, információik szerint az Ady Endre út több panelházában is feltörték a postaládákat, de az Árpád út egyik házából is elloptak több tucatnyi önkormányzati választásokra szóló értesítőt és ajánló szelvényt. A Csepel. info szerint az eset nem újdonság, szinte minden választások előtt ismétlődik, ráadásul mindig ugyanazon a környéken.

Hatszáz ajánlószelvényt és értesítőt loptak el egy postástól a főváros X. kerületében kedden - tudta meg az MTI. Az értesülés szerint a X. kerületi Kőbánya-Óhegy városrészének egyik utcájában a postás kerékpárjával együtt vitték el a táskában lévő ajánlószelvényeket. Az ügyben rendőrségi feljelentést tettek. A szelvényeket mielőbb újra kell majd nyomni, mert a jogszabály szerint a választókhoz csütörtökig meg kell hogy érkezzenek a szelvények.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.