Ahogy a hajléktalanok látnak minket

Látlak! És te engem? - ezzel a mottóval nyílik köztéri fotós installáció a budapesti Erzsébet téren, a Gödör Klubnál.

A fotókat haléktalanok készítették a környezetükről, életükről, problémáikról, majd maguk válogatták ki a kiállítandó képeket - ahogyan a megnyitó utáni rövid színházi előadást is hajléktalanok adják elő.

A LÁT-LAK Alapítvány a rendezvénnyel arra kívja felhívni a figyelmet, hogy társadalmunk egy jelentős csoportja kilátástalan vagy hátrányosan megkülönböztetett helyzetben él, amelyben sokszor alapvető életfeltételeik sem adottak és gyakorlatilag nincs esélyük a felemelkedésre - nyilatkozta Boros Petra, az alapítvány kuratóriumi elnöke; a kiállítással az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a hajléktalanok problémáira, megkíséreljük csökkenteni a kirekesztettség érzését, közelebb hozzuk őket és segítsük integrációjukat.

A fotózásban 12 hajléktalan vett részt, hogy megörökítsék a mindennapjaikat, a várost, az embereket - ahogyan ők látják. A fotóművészet segítségével a hajléktalanoknak így lehetőségük nyílt az önkifejezésre, bemutathatták saját környezetüket, világukat a hozzátartozó problémákkal és értékkel együtt. Ebben az esetben tehát nem egy külső szemlélő mutatta be egy másik társadalmi réteg, jelen esetben a hajléktalanok feltételezett kérdéseit, gondjait, örömeit, hanem az adott réteg maga, belülről hívja fel a figyelmet az őket leginkább foglalkoztató témákra. Az elkészült művekből egy interjú keretében az alkotók válogattak, és a saját megjegyzéseikkel kommentálták képeiket. A munkáért cserébe a résztvevők ajándékcsomagot kaptak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.