Ágyúlövésekkel köszöntötték a hősök napját a Hősök terén

A Magyar Honvédség katonái felkészültek, és helytállásukkal a jelenkori kihívásokkal szemben is képesek védelmezni Magyarországot, a magyar embereket – jelentette ki a honvédelmi miniszter a magyar hősök emlékünnepén.
„Hőseink bátorságot adnak a mához, a jövő kihívásaihoz" – hangoztatta a honvédelmi miniszter vasárnap Budapesten, a magyar hősök emlékünnepén tartott beszédében. Simicskó István megjegyezte, hogy több mint kétszáz állam létezik ma a Földön, de csak kevésnek adatott meg, hogy ezeréves államissággal rendelkezzék.

Felidézte, hogy a Kárpát-medencében élő magyar népnek szabadságáért, függetlenségéért folyamatosan küzdenie kellett, mindezek sok kudarccal, véráldozattal jártak. Magyarország több mint ezeréves állami fennállása igazolja, hogy „hőseink áldozata nem volt hiábavaló" – fűzte hozzá.

Az ünnepség végén ágyúlövéssel tisztelegtek a hősök emléke előtt.
Balogh Zoltán / MTI

Emlékeztetett arra, hogy a hősök emlékünnepének eredete az első világháborúra nyúlik vissza. Abele Ferenc vezérkari őrnagy kezdeményezte, hogy minden évben május utolsó vasárnapján emlékezzünk meg hőseinkről, akik Magyarország védelmére keltek és hősi halált haltak; megérdemlik, hogy valamennyi magyar nemzedék emlékezzen rájuk.

Ennek kapcsán Simicskó István szólt arról is, hogy egy nemzeti közösséget az is minősít, hogy milyen állapotban vannak hősei sírjai, illetve a katonai emlékhelyek. Elmondta: Magyarországon 2668 településen van ilyen emlékhely, s valamennyit felújítják.

A honvédelmi miniszter azt mondta: a Magyar Honvédség katonái ott voltak, hogy védjék a magyar embereket az árvizek során vagy a vörös-iszapkatasztrófánál is. Ott vannak napjainkban is, amikor 21. századi népvándorlástól kell megvédeni Magyarországot – fogalmazott. A Magyar Honvédség katonái felkészültek, és helytállásukkal a jelenkori kihívásokkal szemben is képesek védelmezni Magyarországot, a magyar embereket – jelentette ki a miniszter.

Simicskó István kitért arra is, hogy hazaszeretet nélkül semmilyen hazát nem lehet megvédeni, de „aki szívvel küzd, az legyőzhetetlen".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.