Agrárügyben ekézi a kormányt az LMP

– Jellemző, hogy sem a Magosz, sem az agrárkamara nem állt ki a gazdálkodók érdekében, és még a kamara elnöke is elismerte, hogy sok olyan gazda esett el a támogatástól, aki jogosult lett volna rá – olvasható a Lehet Más a Politika közleményében.
– Az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) pályázatok elhúzódó bírálatát az EU-s milliárdok eltérítése követte. Az LMP felszólítja a kormányt, hogy tegyenek rendet az elszabadult hajóágyúként működő agrárkormányzásban – írja közleményében Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője.

Emlékeztet rá: hétfőn a tejtermelők újra tüntetnek az alacsony felvásárlási árak miatt, kis sertéstermelők mennek tönkre a szintén alacsony húsfelvásárlási ár miatt, a kormány nagybirtok-rendszer megerősítésén dolgozik az elhibázott és elcsalt termőföld-privatizációval, közben újra joggal csapnak magasra az indulatok az AKG-támogatások körül is.

A program vesztesei a kisebb gazdálkodók lettek, különösen a legeltetéses állattartók szenvedtek el komoly veszteségeket. Rajtuk kívül értetlenül állnak az eredmények előtt a védett területen gazdálkodók és a bortermelők is.

Mint a politikus írja: a kormány a nagyüzemi intenzív termeléssel szemben a vidéki foglalkoztatás javításáról, a kézimunka-igényes ágazatok fejlesztéséről beszél, közben most újra sokkal több szántóföld jutott támogatáshoz, mint korábban. Jellemző, hogy sem a Magosz, sem az agrárkamara nem állt ki a gazdálkodók érdekében, és még a kamara elnöke is elismerte, hogy sok olyan gazda esett el a támogatástól, aki jogosult lett volna rá.

Szerinte jogos a támogatási rendszerből kiesett gazdálkodók felháborodása: a döntés elfogadhatatlan, igazságtalan. A legnagyobb hazai szakmai szervezet, a Magyar Madártani Egyesület a napokban arra is felhívta a figyelmet, hogy természetvédelmi szempontokat is nélkülözi a döntés és az nagy kárt okoz a természetvédelemben.

Az LMP felszólítja a kormányt a döntés azonnali visszavonására, kiegészítő források biztosítására és szakmai szempontokkal megvalósuló új döntés meghozatalára – zárul Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő közleménye.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.