EBESZ értékelése: Aggasztó jelenségek sorozatban

Számos aggasztó jelenséget fogalmazott meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Magyarországra küldött választási megfigyelői csoportja az április 6-án esedékes parlamenti választások kapcsán.

– Az új választási körzetek ugyan kezelik a korábbi egyenlőtlenségeket, de többen aggodalmuknak adtak hangot, hogy politikai szándékok mentén húzták meg a körzetek határvonalait – derül ki az EBESZ korlátozott választási megfigyelőinek most publikált előzetes jelentéséből.

A dokumentum összegzésében emlékeztet rá, hogy a 2010-ben győztes Fidesz–KDNP koalíciós kétharmados parlamenti többségével élve egy sor törvényt, a többi között új alaptörvényt és új választási törvényt fogadott el anélkül, hogy érdemi társadalmi vitát folytatott volna ezekről vagy a törvényalkotásba bevonta volna az ellenzéket. Felidézik, hogy az egyszerűsített honosítás nyomán több mint 550 ezer határon túli magyar jutott választójoghoz.

Számos beszélgetés során komoly aggodalmak merültek fel amiatt, hogy különböző választási eljárás vonatkozik a külföldön szavazó, magyarországi állandó lakcímmel rendelkező, illetve nem rendelkező választók tekintetében. Aggodalmakat fogalmaztak meg a postai úton való szavazás biztonságáról is.

Az EBESZ jelentésében megjegyzi, hogy a magyar rendőrség nyomozást indított azon bejelentések kapcsán, melyek szerint a kis pártok egymás között „kereskedtek” az országos listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokkal. Idézik azon ellenzéki állításokat, miszerint a Fidesz a kormányzati hirdetésekkel egyenlőtlen versenyfeltételeket teremtett.

A jelenleg érvényes szabályok azt eredményezik, hogy a kereskedelmi tévékben de facto nincsenek választási kampányhirdetések. Médiaszakértők pedig komoly aggodalmukat fejezték ki a Magyar Televízió, az MTI és a médiahatóság függetlenségének hiánya miatt.

A hírműsorok nem tükrözik a pluralizmust, a fő kereskedelmi csatornák pedig összefonódtak a kormányzó pártokkal vagy alapvetően szórakoztató műsorokat sugároznak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.