Áfaemelés: dráguló fővárosi közszolgáltatások

Szinte az összes budapesti közszolgáltatás ára drágul a július elsejétől esedékes áfaemelés miatt. A fővárosiak idén már kénytelenek voltak elviselni néhány jelentősebb tarifanövekedést.

A szokásos éves díjemelések után most az áfakulcs öt százalékos emelkedése miatt kell júliustól többet kell fizetni a budapesti közszolgáltatásokért. A BKV kezdeményezésére, az év eleji mintegy tíz százalékos áremelés után, június elején a Fővárosi Közgyűlés az  MSZP-SZDSZ-képviselők szavazataival döntött a legfeljebb 4,8 százalékos tarifanövekedésről.

E szerint a vonaljegy 300 forintba kerül az eddigi 290 forint helyett, ami 3,4 százalékos emelés. A dolgozói bérletért 4,4 százalékkal többet, 9400 forintot, a tanuló- és a nyugdíjasbérletért pedig 4,2 százalékkal többet, 3700 forintot kell fizetni. Az emelés mértéke a családi jegynél a legmagasabb, 4,8 százalék, amelyet júliustól 2200 forintért árulnak majd.

A főváros a múlt héten ugyancsak az MSZP-SZDSZ-képviselők szavazatával döntött a kéményseprési tarifák emeléséről is. Ennek megfelelően az egyedi gyűjtőkémény esetében 71 forinttal, a gyűjtőkéménynél 158 forinttal kell többet fizetni. A tarifa így 1773, illetve 3955 forint lesz.

Az áfadrágulás mértékével növekszik júliustól a víz-, a csatornahasználati, a szemétszállítási és a szennyvízszippantási díj is. E szolgáltatások esetében nem volt szükség újabb közgyűlési döntésre, mivel korábban a nettótarifák mértékét határozták meg. A szolgáltatócégek így az áfa változása miatt júliustól automatikusan növelik a számlák végösszegét az áfaemelés mértékének megfelelően.

A távfűtés ára viszont nem drágul, mivel a Főtáv ebben a hónapban árengedménnyel kompenzálja a drágulást.

Az energiaügyi miniszter rendeletének megfelelően az áfa emelése miatt júliustól drágul a gáz és a villanyáram ára is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.