Adósságrendezést sürgetnek a kórházi beszállítók

Megint óriási összegre duzzadt a kórházak adóssága – állítja a Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetsége (MOBSZ). Bizonytalan a kasszasöprés.

A szervezet adatai szerint mintegy 45 milliárd forintot nem tudtak határidőre kifizetni az egészségügyi intézmények. Cégeik most arra számítanak, hogy év végén az úgynevezett kasszamaradványból egyenlít a kormány.

A MOBSZ szakértői azt is javasolják a kormányzatnak, hogy az életmentő eszközök áfáját mérsékeljék 5 százalékra. Ezzel az áfa előfinanszírozási terhe csökkenne a beszállítókon. Megjegyzik: míg a gyógyszerek esetén 5 százalékos kulcsot alkalmaznak, addig egy életmentő, beültethető defibrillátor vagy egy szívkatéter esetén 27 százalékos áfát kell fizetni.

Az áfát az orvostechnikai beszállítók rendesen fizetik, ugyanakkor az eszközök ára mellett ezt sem kapják meg időben a kórházaktól.

Emlékeztetnek arra, hogy a nyár elején konszolidációra fordított 60 milliárd forint csak részben enyhítette a helyzetet.

Mint az emlékezetes: a Napi.hu minapi konferenciáján is szóba kerültek a kórházi adósságok. Ott Mészáros János helyettes államtitkár azt mondta: az eladósodás mértéke csökken a konszolidáció utáni időszakban. Ugyanakkor nem bátorította a kasszasöprésben reménykedőket. Mint mondta: ha osztanak is kasszamaradványt, december közepén derül ki, hogy ez mekkora összeget jelenthet. A 60 milliárdos konszolidációból még ki nem utalt 1,2 milliárdot pedig december 15-ig átutalják.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.