Adómentességet kaphatnak a háziorvosok

Mentesülhetnek a jövő évtől az önkormányzati adóterhektől a védőnők, a háziorvosok, házi gyermek- és alapellátó fogorvosok.

Az adótörvények módosító javaslatai között a törvény-előkészítő bizottság szabad utat adott annak a kormányzati indítványnak, mely szerint a települési önkormányzatok, ha úgy akarják, adókedvezményt, illetve adómentességet adhatnak a területükön dolgozó alapellátó szakembereknek – derült ki pénteken Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár alapellátási törvényt méltató expozéjából.

E javaslat szerint a helyi adókedvezményre csak olyan orvosi, illetve védőnői vállalkozások lennének jogosultak, amelyek működtetését 80 százalékban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza, és bevételük nem haladja meg évente a húszmillió forintot.

A tervezett adókönnyítés mintegy kétmilliárdnyi bevételkiesést okozhat a helyhatóságoknak, jelenleg ugyanis körülbelül ekkora összeget szednek be ezen a jogcímen az érintettektől. Az adó eltörlését évtizedek óta szorgalmazzák a háziorvosok, mondván az egészségbiztosítótól az ellátásokra kapott közpénzt kell ily módon továbbadniuk.

A parlament előtt lévő, az alapellátás átalakítását segítő jogszabálytervezet szerint a jövőben egyéb pénzügyi könnyítést is kaphatnak a háziorvosok, így például praxisvásárlásra a patikusokéhoz hasonló hitel- és kamattámogatáshoz is hozzájuthatnak.

A parlamenti vitában Zombor Gábor ígéretet tett arra, hogy a háziorvosok hitellehetőségéről, a népegészségügyi szűrésekkel összefüggő ösztönzőrendszerről szóló részletszabályokkal kapcsolatos miniszteri rendeleteket a szakbizottságban lesz lehetőségük az ellenzéki képviselőknek megvitatni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.