Adókedvezményt kaphatnak az ügyeskedők?

Adókedvezményt adna a külföldi rendszámról januárig önként lemondó autósoknak Rogán Antal.

Megfordítaná a bizonyítási kényszert a külföldi rendszámmal autózók esetében Rogánt Antal, vagyis az autósnak kell bizonyítania, hogy életvitelszerűen él külfödön, azaz jogosan használ külföldi rendszámot. A parlament gazdasági bizottságának elnöke a Tv2 műsorában beszélt erről.

Rogán szerint kimutatások nélkül nehéz pontos adatokat mondani, de jelenleg tízezer és harmincezer közé tehető azon autósok száma, akik külföldi rendszámmal bújnak ki az áfa, és a regisztrációs adó fizetési kötelezettségük alól, ezzel hozzávetőlegesen 10 milliárd forintnyi összeg kerül ki az államkasszából. De ezeknél az autósoknál lényegesen nehezebb a parkolási bírságok, vagy a gyorshajtás miatt kiszabott büntetések behajtása is.

Rogán szerint még a nyári szünetig dönthet a parlament a törvénymódosításról, és ha így lesz, akkor szeptembertől decemberig kapnak lehetőséget az autósok, hogy visszatérjenek a magyar törvények hatálya alá, ha nem tudják bizonyítani, hogy életvitelszerűen külföldön élnek. Az önként hazatérők ebben az időszakban adókedvezményre számíthatnak, a jelenlegi szabályok szerint fizetendő adó felét kell csak befizetniük, akik azonban nem térnek haza, és január 1-je után megbuknak egy ellenőrzésen, azoknak az adó dupláját kell megfizetniük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.