Adóelkerülők, sztrájkolók, biciklizők

Magyar Nemzet: a milliárdosok adót kerülnek, a bérből élők nem tehetik meg. Népszava: a szaszervezetek az új kormányt is meghátrálásra kényszerítenék. Délmagyarország: a gazdasági válság miatt többen bicikliznek, érdemes tesztelni a bicikliutat

 

Míg a hazai üzleti és magánszféra a szociálliberális államvezetés jóvoltából évek óta Európa egyik legmagasabb adóterhe mellett próbálja magát fenntartani, írja a Magyar Nemzet, addig a rendszer jelenlegi működtetői jelentős üzleti tranzakcióik után a közterheket nem Magyarországnak, hanem külföldi államoknak fizették meg. „Milliárdos vagyonok felett rendelkezik Bajnai Gordon miniszterelnök, Oszkó Péter pénzügyminiszter, Kóka János volt gazdasági miniszter, Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és Simor András jegybankelnök is. Tőlük, vagyis a szocialista-liberális gazdasági és pénzügyi elittől évek óta azt halljuk, hogy a lakosság egy részének – miképp maga Gyurcsány Ferenc fogalmazott – »több felelősséget kell vállalnia azokért, ahol több a szükség«. Ez a nagy szolidaritás, amelyet természetesen elsősorban adózási megközelítésből kell értelmezni, sajnos éppen a szlogen kiötlőit nem jellemzi. Nevezett üzletemberek ugyanis mindannyian külföldi adóparadicsomokban tartottak vagy tartanak fenn vállalkozásokat, olyan országokban, ahol egyébként tényleges gazdasági tevékenységet cégeik nem fejtenek ki.”

Gaskóék célja, hogy ezt a kormányt is meghátrálásra kényszerítsék, szól a Népszava címe. „Tíz napon belül három akciót – egy ágazati és egy országos, általános sztrájkot valamint egy demonstrációt – szerveznek Gaskó István szakszervezeti vezető érdekképviseletei. Közös bennük, hogy a Bajnai-kormány válságkezelő intézkedései egy része vagy összessége ellen tiltakoznak.” „Általános, országos, több ágazatra is kiterjedő sztrájkot hirdetett a Liga szakszervezeti konföderáció május 8-ra. Az indoklás szerint Bajnai Gordon programja - amelyet az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tegnapi ülésén ismertetett – »a legutóbbi Kossuth téri szakszervezeti demonstráció ellenére mit sem változott«. Emlékezetes: április 18-án igazságosabb teherelosztást és haladéktalan tárgyalásokat követeltek a szakszervezeti vezetők a Kossuth téren tartott békés demonstráción, melynek résztvevői a munkahelyek megszűnése, a bérek és juttatások kurtítása ellen tiltakoztak.

A gazdasági válság miatt egyre többen teszik le autójukat, és váltanak inkább két kerékre, állítja a Délmagyarország Két keréken Vásárhely és Mindszent között című cikkében. „Mi is biciklire pattantunk, és teszteltük a Vásárhelyről Mindszentre vezető kerékpárutat. Útközben kilenc karikázóval találkoztunk, és a mintegy 17 kilométeres távot egy óra alatt tettük meg.”

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.