Adócsökkentés Fidesz módra: 900 százalékos emelés

Törvénymódosítást követel a 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom, miután a Fidesz-kormány február elsejétől tízszeresére emelte az úgynevezett talajterhelési díjat, amit mások mellett azoknak a családoknak is be kell fizetniük, amelyek anyagi okokból nem képesek csatlakozni a településükön kiépített csatornahálózatra.

"Az adócsökkentéssel kampányoló Fidesz váratlanul 900 százalékkal emelt meg egy olyan helyi adót a víziközművekkel kapcsolatban, amit eddig is a kevésbé tehetős családokra vetettek ki" – írja közleményében a 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom, amely arra figyelmeztet, hogy az évi több százezer forintos plusz teher családokat vihet csődbe.

Azoknak a háztartásoknak, amelyek főként anyagi okokból eddig nem tudták vállalni a víziközmű-rendszerre való csatlakozást, noha az technikailag lehetséges lenne, úgynevezett talajterhelési díjat kell fizetniük. 2012. február 1-jétől váratlanul tízszeresére emelték ezt az adót. Az elhasznált ivóvíz minden egyes köbmétere után az eddigi 120 forint helyett 1200 forintot kell befizetni, ami 900 százalékos adóemelést jelent, így egy átlagos család éves szinten körülbelül 200 000 és 600 000 forint közötti plusz teherrel számolhat – fogalmaz a 4K! közleménye.

Az adóemelést tavaly december végén fogadta el a parlament, vagyis alig egy hónappal az életbe lépése előtt. A törvény kötelezővé teszi a víziközmű-rendszerre való csatlakozást 2013 júliusáig, ami több mint százezer forintos költséget jelent az egyes családoknak. "A Fidesz törvénygyárának őrült tempója miatt elmaradt az emberek kellő tájékoztatása a szoros határidőről és a súlyos adófizetési kötelezettségről, amellyel legtöbben csak a jövő évi adóbevalláskor szembesülnek" – figyelmeztet az ellenzéki mozgalom.

A 4K! szerint a talajterhelési díj ilyen drasztikus növelése több tízezer olyan családot érinthet, akik jellemzően külvárosban vagy falvakban élnek, és az átlagnál rosszabbul keresnek.

"A terhek ilyen mértékű fokozásával a kormány könnyen a mélyszegénységbe taszíthatja őket. A 4K! követeli, hogy a kormány módosítsa a törvényt úgy, hogy az az emberek számára teljesíthető legyen, és hagyjon fel azzal a gyakorlatával, hogy a szegényeket sújtja a legnagyobb terhekkel" – zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.