Adócsalás: az MSZP a Fidesz nélkül is elkezdené a vizsgálóbizottsági munkát

Az MSZP arra kéri a demokratikus ellenzéket, hogy a kormánypárti képviselők nélkül is kezdjék meg munkájukat az adócsalási vádat vizsgáló bizottságban, amely a parlament döntése értelmében csak a büntetőjogi felelősség megállapítása után kezdhetne tevékenykedni.

Erről Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese beszélt kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, azért sürgetnek széles összefogást, mert azt látják, a kormány nem tesz semmit az ezermilliárd forintosra becsült áfacsalási vád kivizsgálásban.

Józsa István azt kérdezte, a kormánynak fontosabb-e a kisvállalkozások "folytonos vegzálása" a nagy adózók ellenőrzésénél, vagy az ügyben esetleg fideszes érdekcsoportok is érintettek lehetnek-e. "Talán a kormányhoz oly szorosan kötődő CBA-hálózat is aktív szerepet játszhatott a csalásokban?" - kérdezte a szocialista képviselő.

Az MSZP szerint amennyiben az adócsalási vádak beigazolódnak, akkor az az ország gazdasági teljesítményét is érdemben visszaveti.

Hangsúlyozta, a szocialisták továbbra is az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának 5 százalékra csökkentését javasolják, ami a lakosság megélhetési költségeinek érezhető mérséklése mellett az áfacsalásokat is visszaszoríthatja.

Józsa István emellett szólt arról is, hogy pártja a választás után kormányra kerülve zöld energiaipari fordulatot indítana. Ennek részeként átfogó lakás- és épületfelújítási programot kezdenének, ami több tízezer kis- és középvállalkozásnak adhat munkát, ezzel mintegy százezer új munkahelyet létrehozva.

Az Országgyűlés tavaly december 17-én döntött arról, hogy a büntetőjogi felelősség megállapítása után kezdhet működni az a parlamenti vizsgálóbizottság, amely az adóhatóság kiemelt adózókkal kapcsolatos, 2002 és 2013 közötti gyakorlatát tárná fel. A vizsgálóbizottság létrehozását az LMP és a független Ángyán József indítványozta. A felállításához szükséges 78 aláírás az LMP- és az MSZP-frakció tagjaitól, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd Magyarországért politikusaitól, valamint más független képviselőktől gyűlt össze.

A Fidesz-KDNP azzal a módosítással támogatta a vizsgálóbizottság létrehozását, hogy a hivatkozott eljárás eredménnyel lezáruljon. Az ellenzéki pártok azonban nem támogatták ezt a változtatást, így a vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló döntésnél nem nyomtak gombot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.