Adócsalás: az LMP ismét kezdeményezi, hogy a parlament folytasson vizsgálatot

Ismét kísérletet tesz Vágó Gábor LMP-s képviselő hétfőn arra, hogy a parlament folytasson érdemi vizsgálatot a NAV egykori munkatársa által vélelmezett ezermilliárdos adócsalások ügyében.

A parlament tavaly december 17-én döntött arról, hogy a büntetőjogi felelősség megállapítása után kezdhet csak működni az a vizsgálóbizottság, amely az adóhatóság kiemelt adózókkal kapcsolatos, 2002 és 2013 közötti gyakorlatát tárná fel. A vizsgálóbizottság létrehozását az LMP és a független Ángyán József indítványozta.

Az ellenzéki pártok nem támogatták ezt a változtatást, így a vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló döntésnél nem nyomtak gombot. Vágó Gábor LMP-s képviselő a Hír24 tudósítása szerint tudomásul veszi, hogy jogi formában ez a grémium nem jöhet létre, de az országgyűlési képviselők titoktartásra hivatkozva meghallgathatják az érintetteket, és reményei szerint olyan adatokra, folyamatokra is fény derülhet, amelyek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tevékenységével kapcsolatosak.

Vágó Gábor a hétfői plenáris ülésen jelenti be, hogy a bizottság megalakításához meghívót küld minden frakcióvezetőnek, és reméli, még a jelenlegi parlamenti ciklusban meg tudják oldani az ügyet. Kérdésre válaszolva elmondta, ugyanolyan szabályok vonatkoznának a bizottságra, mint egy "hagyományos" vizsgálóbizottságra.

A képviselő azt várja, hogy nyilvánvalóvá válik, hol kell a rendszerbe beavatkozni és miként lehetne az ügyet megoldani. Jelezte: ez az utolsó kezdeményezése a politikai osztály felé ebben a kérdésben, mivel eddigi tevékenysége nem volt célravezető. Hozzátette: ha ezzel sem ér eredményt, akkor az állampolgárokhoz fordul.

A politikus hangsúlyozta: évente minden adófizetőnek 250 ezer forintjába kerülnek az adócsalások, eközben pedig a politikai osztály szőnyeg alá akarja söpörni az ügyet.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, valamint Ángyán József két héttel ezelőtt jelentette be: alkotmányjogi panaszt terjesztenek elő az Alkotmánybíróságon, mert szerintük a Fidesz "meghackelte" a NAV ügyeit áttekintő vizsgálóbizottság felállítását. bár A megalakításához szükséges 78 aláírás az LMP- és az MSZP-frakció tagjaitól, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd Magyarországért politikusaitól, valamint független képviselőktől gyűlt össze.

Horváth András, a NAV volt munkatársa november elején tartott sajtótájékoztatóján azt állította, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amelyhez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál – emlékeztetett a Hír24.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.