Az MTV-székház építője biztosan jól jár

Mától nyilvános a tévészékház szerződése. A több száz oldalas dokumentumot folyamatosan töltik fel az MTV Közalapítvány honlapjára.

Mától nyilvános a Magyar Televízió új, óbudai székházára 2007. március 2-án kötött hosszú távú bérleti szerződés, amelyet a televízió részéről Rudi Zoltán akkori elnök, a Magyar Televízió Közalapítvány részéről pedig Czeglédi László elnök írt alá (utóbbi a szerződés egyes részdukomentumait látta el kézjegyével).  A dokumentum a székázat építtető és működtető magáncéggel kötött bérleti konstrukció részleteit taglalja.

Az MTV kuratróiumi elnökségének ellenzéki tagjai régóta követelték: hozzák nyilvánosságra a Wing Zrt. (egykori Wallis Ingatlan) érdekeltségi körébe tartozó Millenniumi Média Kft.-vel aláírt bérleti dokumentumot.  A kurátorok szerint egyszerűen rossz üzlet köttetett akkor, amikor a televízió a Milleniumi Média Kft.-re bízta az új székház éppítetését, majd 22+18 évre hosszú távú bérleti szerződést kötött a magáncéggel. Az ellenzéki képviselők szerint túlságosan sok, 150 milliárd forintnyi közpénzt fizet ki közpénzekből a televízió a bérlet időtartama alatt. Másik érvük az volt, hogy a közpénzre kötött szerződés egyetlen pontja sem lehet titkos - ezt a nézetet az utóbbi hónapokban Jánosi György szocialista médiapolitikus is védelmébe vette. Czeglédi László, a kuratórium szocialista elnöke június 10-i ülésén már szintén támogatta a teljes szerződés teljes nyilvánosságra hozását. Korábban úgy nyilatkozott: a jogászok dönthetik el, mi tárható a közönség elé anélkül, hogy megsértenék a szerződésben foglalt titoktartási záradékot.

Azt, hogy "jó üzlet" köttetett-e két évvel ezelőtt, vélhetően a most nyilvánossá vált szerződésből sem derül majd ki egyértelműen. Nevezetesen: nem tudjuk meg belőle, hogy a piaci alapú bérleti díjjal "menyire jár jól" az építtető magáncég. Magyarán: nem derül majd ki, hogy a Millenium Média Kft. mekkora haszonra tesz szert az építettés és működtetés kiadásaihoz képest a bérleti időtartam alatt ( a televízió legkorábban húsz év múlva szállhat ki a konstrukcióból, előtte semikéépen sem). Mindez csupán azért érdekes, mert e magáncég hasznát is zömmel közpénzekből finanszírozza az MTV.

Sok mást viszont megtudhatunk a bérleti szerződés eddig nyilvánosságra került 54 oldalából (Balogh László, az MTV kuratórium KDNP-s alelnöke szerint a teljes, több száz oldalas dokumentum folyamatosan kerül fel a közalpítvány honlapjára).

Megtudhatjuk, hogy havi 933 ezer eurót rögzít havi fizetendő összegként a szerződés 2009 januárjától.  A bérleti díj ebből havi 756 993 ezer eurót tesz ki; ezen felül 183 137 ezer eurót üzemeltetésre, havi 52 941 ezer eurót pedig a felújítási alapba fizet a köztelevízió. A havi fix fizetendő így 993 072 euró. S amit eddig nem hansúlyozott túl sem a televízió, sem a beruházó (bár nem is titkolták) - mindez nettó összeg. A szerződésből kiderül: a tényleges végösszeget még az Áfa is terheli. A havi bruttó summa így 1 191 686 eruó/hó. Ez éves szinten 14, 3 millió euró, illetve ennek megfelelő forint összeg (a televízió forintban fizeti az eruóban rögzgített díjakat).

A szerződés egyéb pontjai szerint a teljes összeget majd csak a beköltözés ütemében (ez idén áprilisban kezdődött és e hónap végére kell befejeződnie), az elfoglalt területtel arányosan kell megfizetnie az  MTV-nek.

Túlságosan nem bízott üzleti parnterében a Milleniumi Média Kft., mivel a bérleti szerződés mellé  egy úgynevezett "engedményezési szerződést" is aláírtak a köztelevízióval. Ennek értelmében egy meghatározott összeg erejéig - 2007-ben évi 2,1 millió, 2008-ban 3.3 milli eruó, idén 11, 9 millió euróig - a felek "engedményezési megállapodást" kötöttek. Ez azt jelenti: a televízió, illetve a tulajdonosi jogait gyakorló közalapítvány ezen összegeknek megfelelő forintértékig vállalta: minden, a tévét és a közalapítványt megillető állami támogatásra, egyéb bevételeikre (követelésére) opcionális "foglalási jogot" biztosít a Milleniumi Média Kft.-nek. Azaz: a fent sorolt éves összegek értékéig  bármilyen, a tévét megillető bevételből, állami támogatásból először a Millenium Média Kft. kapja meg a bérleti díjat (havi bontás szerint). Csak ez után utalhatnak a televíziónak működésre, bérre, műsorkészítésre.

Hogy a televíziónak véletlenül se jusson eszébe "rossz adóst" játszani, a szerződés rögzíti: a televízió"engedényezési értesítést" küld szerződéses partnereinek és azon "kötelezetteknek" - pl. állami kifieztőhelyeknek, mindazoknak, akiktől jogszabályi felhatalmazás alapján számít bevételre, támogatásra. Az "értesítésben" tudatják a partnerrel, hogy mely szerződésben foglalt összegek terhére és erejéig kötelesek először a Milleniumi Médiának fizetni, s csak ezt követően a Magyar Televíziónak vagy az MTV Közalapítványnak. Annyi bizonyos, hogy 2007-ben a Magyar Államkincstárat kötelezték:  a teljes, adott évre esedékes bérleti díjat közvetlenül a Milleniumi Média Kft.-nek utalja át (erről a 2007-es évre vonatkozó költségvetési törvény is rendelekezett).

Az egyelőre még nem világos, azóta is közvetlenül a beruházó cégnek utal-e az Államkincstár avagy a tévé Kuratóriuma, vagy a Magyar Televízió Zrt. maga utalja a bérleti díjat, és az engedményezési rendszer csak egyfajta "garanciaként" szolgál a Milleniumi Média Kft. számára. Ez azért lényeges, mert előfordulhat: a Magyar Televízió Zrt. illetve a Kuratórium lemond az államtól kapott támogatások egy részének felügyeletéről, annak felhasználási jogát kizárólagosan átengedi egy magántársaságnak.

A televízió szerződéses partnerei számára rendszeresített "engedményezési értesítés" szövegmintájából kiderül: az ott leírtak akkor válnak esedékessé, ha azt az "engedményes" (azaz a Milleniumi Média Kft.) írásban kéri - ez tehát afféle beváltható garanciának tűnik arra az esetre, ha a televízió nem fizetné a bérleti díjat.

A televízió felé kifizetésre kötelezetteknek (értelmezésünk szerint a közalapítvány kuratóriuma, vagy az Államkincstár) szóló értesítés annak átadása pillanatától érvényes, és arra "kéri" a kifizetőt, hogy a megadott összeg erejéig valamennyi, a televíziót megillető pénzt utaljanak az "engedményeshez", azaz a Milleniumi Média Kft.-hez.

A szerződés két évvel ezelőtti aláírásakor az ORTT Műsorszolgáltatási Alapjában kezelt pénzek, a Magyar Televízió Közalapítványon át a tévéhez befolyó összegek, valamint a központi költségvetésből 2007. évre rögzített támogatás tartozott az "engedményezett követelések" (opcióval érintett pénzek) közé. A jövőben minden, a televíziót megillető "új követelés" belép ebbe a körbe. Ezek kötelezettjeit (akik fizetni tartoznak az MTV-nek) a televízió öt napon belül írásban köteles értesíteni  a  Milleniumi Média Kft. opcionális jogáról.

 

Az MTV büszkesége és problémáinak jelentős része: az új székház
Az MTV büszkesége és problémáinak jelentős része: az új székház
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.