Ádertől kér segítséget az MSZP

Az MSZP nyílt levélben fordult a köztársasági elnökhöz, kérve, hogy Áder János ne írja alá az új földtörvényt, hanem megfontolásra küldje azt vissza az Országgyűlésnek.

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető, valamint Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő a levélben - amelyet pénteken az MTI-hez is eljuttattak - azon véleményének adott hangot, hogy a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény visszafordíthatatlan károkat okoz az ország számára kiemelkedő fontosságú mezőgazdaságban, állattenyésztésben és élelmiszeriparban.

"A kormány javaslata súlyosan veszélyezteti csaknem százezer, javarészt vidéki munkavállaló sorsát, elértékteleníti mintegy kétmillió magyar földtulajdonos vagyonát" - fogalmaztak. Azt írták, a törvény alkotmányossági szempontból vitatható hatalmat ad a helyi földbizottságoknak, amelyek nyilatkozata ellen a javaslat értelmében "sem felszólalásnak, sem panasznak, sem más jogorvoslatnak nincs helye".

A jogorvoslati lehetőség teljes kizárása mind az alaptörvénnyel, mind az európai normákkal, mind a demokrácia alapelveivel teljes mértékben ellentétes - fogalmaznak levelükben a szocialista politikusok, akik szerint ez lehetőséget teremt a helyi korrupció elterjedésére, "ahogy azt az elmúlt hónapok során láttuk például a nem kevés botránnyal körülvett állami földbérleti pályázatok esetében is".

Szerintük a törvény 2013. december 15-től azért is kiszámíthatatlan bizonytalanságot hoz a magyar mezőgazdaság életébe, mert önálló módon, az üzemszabályozási törvény, valamint a szükséges végrehajtási rendeletek nélkül működésképtelen helyzetet teremt. A levél emlékeztet a jogszabály eredeti céljára: ez a mezőgazdaságban a kialakuló piacgazdaságba bekapcsolódni képes hazai gazdaságok megerősödésének segítése, valamint a falvak népességmegtartó, jövedelemtermelő és foglalkoztatási képességének megőrzése és újrateremtése.

"Egy alapkoncepciójában szakmailag hibás, mindennemű társadalmi egyeztetést, hatásvizsgálatot és háttértanulmányt nélkülöző javaslat alkalmatlan célkitűzése beteljesítésére" - fogalmaztak, hozzátéve: ezt jelzi az eredeti előterjesztéshez benyújtott több mint kétszáz módosító javaslat - közöttük hat bizottsági módosítás -, harminchét kapcsolódó módosító javaslat és tizenegy zárószavazás előtti javaslat, amelyből egyet a kormányzat terjesztett be.

Arra is kitértek: a több száz észrevételt, amelyet szakmai, érdekvédelmi és civil szervezetek fogalmaztak meg, a vidékfejlesztési tárca nem fogadta meg. A Ház pénteken, a tervekkel ellentétben nem név szerinti, hanem gépi szavazással fogadta el az új földtörvényt, miközben a Jobbik-frakció tagjai az elnöki pulpituson állva azt skandálták: "hazaárulók!" Latorcai János elnök nem az elnöki pulpitusról, hanem szónoki emelvényről vezette az ülést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.