Áder beköltözött a villába, 39 millióba került a felújítás

Áder János már nyolc hónapja tölti be államfői hivatalát, mégis csak alig néhány hete sikerült véglegesen berendezkednie családjával a neki járó villában.

Hosszú hónapok után csak most kezdheti élvezni az elnöki rezidencia kényelmét Áder János és családja - írta a Blikk. A Béla király úti rezidencia átvétele több okból is nehézkes volt. Áder kezdetben azért sem gondolhatott a költözésre, mert elődje, Schmitt Pál - bár áprilisban mondott le - csak június végén tudott kiköltözni. Ekkor viszont a szerelők szállták meg az épületet.

- A rezidencián számos javítást kellett végrehajtani. A ház az 50-es évek elején épült, a pincében azóta sem cserélték le a villanyvezetékeket, s azok már életveszélyesek voltak. A rossz nyílászárók és a szigeteletlen falak miatt a pince ráadásul beázott, ami így már súlyos kockázatot jelentett. Ezért komolyabb felújításra volt szükség, az elektromos rendszert is korszerűsíteni kellett a tisztasági festés, a parkettafelújítás és a közművek átalakítása mellett. A munkákra 38,5 millió forintot fordítottunk.

A szakembereknek a ház körül is akadt tennivalójuk. Az utolsó nagy felújítás még az első Orbán-kormány alatt volt, amikor a 13 hektáros terület villáiba költözött a miniszterelnök, az államfő és a házelnök is, aki akkor éppen Áder János volt. A három ingatlanon végzett munkák összesen majd 150 millió forintba kerültek. Mára azonban kiürült a terület: az előző miniszterelnökök, házelnökök már nem itt laktak, s csak az államfőt kötelezi törvény arra, hogy a rezidenciában éljen. Ezért - akárcsak több épület - a hatalmas telek nagy része is elhanyagolt, a lyukas kerítéseken át bejártak a vaddisznók és a rókák.

A mesterembereknek a belső részt is át kellett alakítani, mert több szoba kellett. Ádernek és feleségének, Anita asszonynak négy gyermeke van, akik szintén odaköltöztek. Ezért Borbálának (23) és Andrásnak (21) a földszinten, a hatalmas fogadóterem mellett rendeztek be szobát. Orsolya (18) és Júlia (9) viszont felköltözött a szülőkkel az emeletre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.