Áder hívta, mégsem jön jövőre a pápa

Ferenc pápa 2015 végéig ígért határozott választ arra, hogy ellátogat-e jövőre Magyarországra – ezt a katolikus püspöki kar elnökévé választott Veres András mondta szeptember elején, a testület ülése után. Ebből is látszott, hogy a pápalátogatásnak csekély a valószínűsége: ellenkező esetben a magyarországi egyház vezetői a Vatikánból már bizonyára kaptak volna információkat az előkészületekről. A Bors hírét viszont, hogy Ferenc pápa menekültpolitikai okok miatt nem jön Magyarországra, erős kételyekkel kell fogadni.

Az egész úgy kezdődött, hogy Áder János köztársasági elnököt 2013 szeptemberében magánaudiencián fogadta (és mátraverebélyi forrásvízzel meg is áldotta) Ferenc pápa. A távirati iroda tudósítása szerint Ferenc pápa a megbeszélésen elfogadta a magyar államfő által javasolt magyarországi látogatás 2016-os időpontját. Ebben az évben lesz ugyanis Szent Márton tours-i püspök születésének 1700. évfordulója, aki az akkori Pannónia provinciából származott.

A pápa a Vatikánban: egyelőre nem jön Magyarországra
A pápa a Vatikánban: egyelőre nem jön Magyarországra

Feltehető azonban, hogy a pápa csak udvarias gesztust tett, nem pedig konkrét ígéretet. A diplomácia nyelvén erre utalt Federico Lombardi szóvivő is, aki a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségének kérdésére közölte: a pápa 2016-os programjait természetesen még nem állították össze, ezért korai lenne a magyarországi látogatás pontos időpontját megjelölni.

A Bors szerint a pápa jövő évi programjában Lengyelország, Örményország és Málta is szerepel – Magyarország viszont nem. A lap arról írt, hogy a magyar politikai és egyházi vezetés egy időre elvághatta magát a pápa előtt, ezért hiúsul meg a látogatás. A cikk emlékeztet rá, hogy Ferenc pápa kiáll a menekültek befogadása mellett, a magyar kormány ellenben kerítést húzott a határra, és a magyarországi egyház sem tett eleget a befogadásra kérő felhívásnak.

Egyházi berkekből azt a tájékoztatást kaptuk: valóban minimális az esélye annak, hogy a pápát jövőre Magyarországon köszönthessük. A látogatás elmaradása ugyanakkor nem hozható összefüggésbe a magyar kormány vagy a püspöki kar magatartásával. Sokkal inkább arról van szó, hogy a magyarországi út komoly formában eleve nem szerepelt Ferenc pápa tervei között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.