Áder hétfőn kéri fel Orbánt kormányalakításra

Áder János államfő hétfő reggel ­fogadja Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, miniszterelnök-jelöltjét a Sándor-palotában, hogy felkérje kormányalakításra. A köztársasági elnök hivatalosan a parlament alakuló ülésén tesz javaslatot a miniszterelnök személyére, akinek megválasztásához a képviselők több mint felének a szavazata szükséges.
Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

Mivel a Fidesz–KDNP-szövetség az április 6-i országgyűlési választáson kétharmados parlamenti többséget, 133 mandátumot szerzett, Orbán Viktor miniszterelnökké választásának semmilyen akadálya nincs.

A Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja hétfőn tartja alakuló ülését a Képviselői Irodaházban. Rogán Antal korábban már bejelentette, hogy a Fidesz-frakció 117, míg a KDNP-frakció 16 képviselővel alakul meg. A kormánypártok a délelőtti tanácskozáson megválasztják a frakcióvezetőket.

Úgy tudjuk, a KDNP frakcióvezetője változatlanul Harrach Péter lesz és a Fidesz-frakció élén is minden bizonnyal Rogán Antal marad. A belvárosi polgármester egy sajtótájékoztatón nem cáfolta ezt, annyit mondott, a Fidesz képviselői május 5-én, az alakuló frakcióülésükön döntenek minden parlamenti tisztség betöltéséről.

Lapunk tíz napja számolt be arról: „kilencvenszázalékos" a valószínűsége, hogy május 5-én Orbán Viktor kormányfő ­Rogán ­Antalt ajánlja frakcióvezetőnek. (Ez nem jelenti azt, hogy a politikusra a ciklus közepén nem vár miniszteri bársonyszék.)

Már megírtuk: Kövér László marad a házelnök, Mátrai Márta valószínűleg a háznagy, a parlament törvényalkotásért felelős szuperbizottságának az elnöke, és így a parlament alelnöke pedig Gulyás Gergely. Az új parlamenti ciklusban is várhatóan öt ülésvezető alelnöke és tíz jegyzője lesz az Ország­gyűlésnek. Előbbiek közül kettőt jelöl a Fidesz, várhatóan Lezsák Sándor és Jakab István személyében, a KDNP Latorcai Jánost, az MSZP Hiller ­Istvánt, a Jobbik pedig, ahogyan azt ­Vona ­Gábor ismételten megerősítette, Sneider ­Tamást, aki az előző ciklusban a szociális és családügyi bizottság elnöke volt.

A demokratikus ellenzék határozottan tiltakozott az ellen, hogy a szkinhead múlttal rendelkező jobbikos politikus a T. Ház alelnöke legyen. Gulyás Gergely, a Fidesz jogi szakpolitikusa erről korábban azt közölte: az eddigi konstruktív tárgyalások alapján nincs okuk azt feltételezni a Jobbikról és egyik pártról sem, hogy magas közjogi tisztségekbe a feladatra méltatlan személyt jelölnének. Minden frakciótól elvárható, hogy a különböző tisztségekre a legmegfelelőbb személyeket jelölje.

Szerinte „a szkinhed múlt természetesen nem elfogadható". „Helytelen és elítélendő momentumokat biztos, hogy lehet találni jobbikos, de szocialista képviselők életében is, sőt megengedem, valószínű fideszes képviselők életében is. Ezt akkor kell csak mérlegelni, ha a jelölésre sor került" – mondta Gulyás. Mint megtudtuk, ha a Jobbik ragaszkodik Sneider jelöléséhez, a pártok nem konszenzusos, egyeztetett jelöltlistát nyújtanak be a T. Háznak, és a nyilván nem is szavazzák meg a politikust a Ház alelnökének.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.