Áder az intézményes állami lopás ellen?

Az MSZP-s Bárándy Gergely szerint a nok kapcsán Áder János köztársasági elnök hajlandó volt felemelni szavát az intézményesített állami lopás miatt. A kormány szerint ez a nyilatkozat annak jele, hogy az MSZP nem támogatja a családok olcsóbb és biztonságos otthonteremtését. 

A kormány azt tartja fontosnak, hogy minden magyar család a lehető leggyorsabban lakáshoz juthasson, ehhez pedig szükséges, hogy a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) is működjenek - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten újságíróknak.

Tuzson Bence arra reagált, hogy Áder János köztársasági elnök előzőleg megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek az egy hete elfogadott nok-törvényt.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár megerősítette, a kabinet tiszteletben tartja az államfő döntését, egyúttal arra kéri az Országgyűlést, hogy a lehető leggyorsabban - már a jövő héten - újra tárgyalja meg, ezt követően pedig fogadja el a jogszabályt. Szerinte egyébként a köztársasági elnök kifogásai többségében kormányrendeleti szinten is kezelhetőek.

Tuzson Bence fontosnak nevezte, hogy a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) és az áfakedvezmények mellett legyen egy olyan megtakarítási forma is, amely a bankszektoron kívül működhet, és amelyhez komolyabb - 10 év alatt akár 3 millió forintos - állami támogatás párosulhat.

Az államtitkár kiemelte, hogy ezek a kedvezmények együttesen érvényesíthetők, azaz - mint fogalmazott - a családi otthonteremtési program "együtt él, együtt mozog", így annak teljessége mindenkinek fontos. A nok-törvény visszaküldésével összefüggésben délután a Kormányzati Tájékoztatási Központ is közleményt adott ki, reagálva az MSZP nyilatkozatára.

Bárándy Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának szocialista alelnöke sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy pártja szerint már van olyan prominens fideszes politikus, Áder János köztársasági elnök, aki hajlandó felemelni a szavát az intézményesített állami lopás miatt.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében azt írta: az államfő döntését tiszteletben tartva a kormány kitart a nok létrehozása mellett, mert célja, hogy a bankrendszeren kívül is lehetővé váljon lakáscélú megtakarítás.
A nokban az eddiginél akár négyszer több állami támogatáshoz és kamatmenetes törlesztéshez juthatnak a tagok a bankrendszeren kívül - hangsúlyozták.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a szocialisták nyilatkozata annak a jele, hogy az MSZP nem támogatja ezt a célt, ahogyan nem támogatta a kormány egyetlen javaslatát sem, amely a magyar családok olcsóbb és biztonságos otthonteremtését szolgálta. Hozzátették: a szocialisták elhibázott lakáspolitikája miatt "a magyar családok támogatás nélkül maradtak, megdrágult az otthonteremtés és mélypontra süllyedt az új lakások építése".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.