ACTA: Automatikus Cenzúra Tökéletes Alkalmazása?

Ha nem ugrasz, jön az ACTA, hopp, hopp, hopp – több száz Guy Fawkes-maszkos tüntető ugrált a kegyetlen hidegben csörgősipkás dobosok ritmusára Budapesten, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) irodája előtt. A Hamisítás Elleni Nemzetközi Egyezmény ellen tiltakoztak, az internet szabadságát féltve.

Az Occupy Budapest (Foglald el Budapestet) felhívására a magyar fővárosban, valamint Pécsett, Szegeden és Székesfehérváron is tiltakoztak a Magyarország által is aláírt Hamisítás Elleni Kereskedelmi Egyezmény (Anti Conterfeit Trade Agreement, ACTA) ellen. A legtöbben Budapesten voltak.

A HENT egyetlen szerencséje az volt, hogy az internet cenzúrázása elleni tüntetést hétvégén tartották, így a hardcore koncertet nem hallhatták. Igaz, már péntek este megtapasztalhatták, nagyjából mire számíthatnak, miután az Anonymous hackermozgalom hazai tagozata egy túlterheléses támadással több órára megbénította a holnapjukat.

A Stop ACTA nemzetközi akciónapon mind a harmincegy részt vevő országban tüntettek az ACTA ellen. A tiltakozók szerint az egyezmény súlyosan sérti az internetfelhasználók jogait, lehetővé tenné internetes tevékenységük megfigyelését, adataik kiadását a hatóságoknak, egyszóval: a szerzői jogok védelmére hivatkozva aránytalanul korlátozná az információszabadságot.

Az Occupy Budapest felhívására végül a vártnál (a közösségi hálózatokon részvételét ígérő több mint 5000 embernél) szerényebb méretű tömeg jött össze, becslésünk szerint ezernél kevesebben voltak. A demonstráció a Képviselői Irodaház elől indult, innen vonultak át a HENT Garibaldi utcai irodájához. A tüntetők 'ACTA – Automatikus Cenzúra Tökeletes Alkalmazása' feliratú transzparensekkel érkeztek. Többségük az Anonymous tagjai által népszerűvé tett (az 1605-ös londoni puskapor-összeesküvés népi hőssé vált főszervezőjére emlékező) Guy Fawkes-maszkot viselte.

A Képviselői Irodaház egyik ablakából LMP-sek Guy Fawkes-maszkban egy az ACTA egyezményt kigúnyoló, Windows-hibaüzenetet imitáló molinót lógattak ki, a következő felirattal: 'Rendszerrvédelmi riasztás. A rendszer problémába ütközött az internet szabadsága miatt. Folyamatban a szabadság eltávolítása és az ACTA telepítése. Leállítja az ACTA-t, és új rendszert telepít? Igen!'

A magyar törvények az ACTA-nál is szigorúbbak

A tüntetésen nem hangzott el, hogy a ma hatályos magyar szerzői jogi szabályok ellen is tiltakoznának, holott az sok tekintetben szigorúbb az ACTA által kikényszerített büntetőszankcióknál. Ezért, ha ratifikálják is Magyarországon az ACTA-t, különösebb jogszabályi változtatásokkal a HENT, illetve a lapunk által megkérdezett szerzői jogi szakértő szerint sem jár majd.

A tüntetők ugyanakkor a további szigorítások lehetőségét is elutasítják, mivel az ACTA kétségtelenül ösztönzi a részt vevő államokat a jogsértők elrettentésére, minél keményebb büntetésére: épphogy csak a szabadságvesztés és az óriási pénzbírságok együttes alkalmazását nem teszi kötelezővé. Ez utóbbi csak "opció" – és igaz, csak a kereskedelmi mértékű kalózkodásra, hamisításokra vonatkozik, elvileg tehát nem az egyszerű filmletöltögetőkre.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A nemzetközi akciónap tulajdonképpen már meghirdetésekor is sikereket ért el: a szintén a kalózkodás megfékezése érdekében kidolgozott amerikai törvénytervezetek (SOPA, PIPA) ellen ugyanis már hónapok óta tüntetnek Európában, Lengyelországban több tízezren vonultak utcára. Emiatt már több EU-tagállam – az eddigi hírek szerint Csehország, Lengyelország, Lettország, Németország és Szlovákia – már a szombati nemzetközi akciónap előtt bejelentette, hogy elhalasztja a Tokióban januárban aláírt ACTA ratifikációs folyamatát.

A nemzetközi egyezmény, az ACTA ellen tiltakoztak, pedig a magyar szabályozás annál is szigorúbb
acta
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.