1894, ahogy azt Semjén Zsolték elképzelik

Áttörés! A KDNP a jegyességgel kapcsolatos 1894-es szabályozást hozná vissza az új polgári törvénykönyvbe. Salamon László országgyűlési képviselő a parlamentben arról értekezett, továbbra is törvényben szabályozná, hogy a házastársak hűséggel tartoznak egymásnak.

Igen korszerű javaslat. Engem egyáltalán nem zavar az 1894-es évszám, nyugodtan beemelhetnénk korábbi passzusokat is a ptk-ba. Ott van például Kálmán király rendelkezése, aki jó száz évvel a lateráni zsinat előtt szabályozta a házasság intézményét, az eljegyzéshez „valamely" jegyesjelet rendelt (gyűrű, birtok, peremkerületi fellegvár stb.), abcúg Werbőczy, teljesen fölösleges volt a ptk-t állandóan módosítgatni.

Salamon László is azt mondta vala, amikor a XIX. századi rendelkezések újbóli törvénybe iktatása mellett szállt síkra, hogy "a régi szöveg teljes mértékben időszerű". A politikus a tradíciókkal indokolta a házassági hűség fogalma megtartásának igényét. Örvendetes.

Első hallásra hülyeségnek tűnik, de ha mélyebben belegondolunk, rájöhetünk: ez most létkérdés számunkra, a csalárdság visszaszorítása a mai társadalmak legégetőbb problémája.

Eddig nem sikerült, tele vannak a polcaink olyan történetekkel (Boccaccio, Stendhal, Moravia, Móricz vagy Tersánszky is ebből „élt"), amelyek középpontjában a félrelépések és hazug ígéretek állnak. Kell már valami, ami megoldja közös nagy gondunkat.

Le kell porolni a középkori törvénytárakat, és odaadni Salamon Lászlónak, találjon már valamit, amiből korszerű ptk-t lehetne eszkábálni. Mérlegelni kellene például a kerékbe törés és a vízpróbák visszaállításának lehetőségét.

Mindebből az a tanulság, hogy a parlamenti munkának is megvannak a maga tradíciói.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.