AB: azonos mértékű családi pótlék jár az élettársak gyerekeinek is

Akár házasságban, akár élettársi kapcsolatban élnek a szülők, a közösen nevelt gyerek után azonos mértékű családi pótlék jár nekik - áll az Alkotmánybíróság határozatában.
Az Országgyűlés mulasztásos alaptörvény-ellenességet idézett elő azáltal, hogy a családtámogatási törvényben nem alakította ki az Alaptörvénynek megfelelően annak lehetőségét, hogy a közös háztartásban, együtt nevelt gyermekek után azonos mértékű családi pótlék járjon akkor is, ha az őket nevelő szülők házasságban, és akkor is, ha élettársi kapcsolatban élnek egymással - állapította meg honlapján olvasható legfrissebb határozatában az Alkotmánybíróság.

A testület ezért felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói kötelezettségének még az idén december 31-ig tegyen eleget.

Az alapvető jogok biztosa indítványa alapján az Alkotmánybíróság megállapította: a családi pótlék összegének szempontjából fennáll a megkülönböztetés az azonos szabályozási csoportba tartozó gyermekek között.

Ha ugyanis a szülők közös háztartásukban együtt nevelnek több, nem egymástól, hanem korábbi, külön kapcsolatukból származó gyermeket, akik után családi pótlékra jogosultak, akkor magasabb összegű támogatás jár azon gyermekek után, akiknek a szülei egymással házasságot kötöttek, mint azok után, akiknek a szülei élettársi kapcsolatban élnek.

A határozat indokolása szerint a támadott rendelkezések nem vették kellő módon figyelembe a gyermekek érdekeit, amikor a családi pótlék mértékét az azonos szabályozási csoportba tartozó gyermekek tekintetében eltérően állapították meg aszerint, hogy szüleik házasságban, vagy élettársi kapcsolatban élnek-e, és ezzel alaptörvény-ellenes megkülönböztetést valósítottak meg.

A határozathoz Bragyova András és Lévay Miklós alkotmánybírók párhuzamos indokolást, míg Juhász Imre, Pokol Béla, Salamon László és Szívós Mária alkotmánybírók különvéleményt csatoltak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.