Le kell darálni az almádi iskolában keletkezett jegyzőkönyveket

Arra kérem a Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központ vezetőjét, hogy haladéktalanul vonja vissza a balatonalmádi kétttannyelvű gimnázium igazgatójának adott utasítását, mely szerint meg kell hallgatni a tanárok és a diákok arról: beszélt-e velük az egyik pedagógus az iskolában a sztrájkról és a keretszámokról - nyilatkozta lapunknak Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa, aki szerint a meghallgatásokról keletkezett jegyzőkönyveket le kell darálni.

Hatalmas fölháborodást keltett a Balatonalmádi  Magyar- Angol Tannyelvű Gimnáziumba járó  diákok és szüleinek körében, hogy Gránásiné Bácsi Tünde,  az iskola igazgatója egyenként behívta, majd arról faggatta a végzős tanulók, valamint a pedagógusokat: beszélt-e velük egyik tanáruk a diáksztrájkról, a keretszámokról a tanórán. Szavaikat állítólag írásba rögzítették, az igazgatónő szerint azért, mert azok alapján jelentés kell írnia a Veszprém Megyei Kormányhivatalnak. Az esetet az egyik szülő értesítése alapján először a hvg.hu hozta nyilvánosságra.

A Facebookon pillanatok alatt külön oldal született Petíció az Almádi Gimnáziumért címmel, melyet már több mint 1800-an lájkoltak. A főleg egykori diákok által működtetett oldalon azt írják: "Szívből reméljük, hogy a diákságnak és a tanári karnak az a része, aki még nincs megfélelmlítve, kiáll és hallatja a hangját, tiltakozik minden fórumon, és ha kell megkeresi az Oktatási Jogok Bíztosát is."

Az iskola végzős diákjai ma reggel sorfallal fogadták a pedagógusokat és az iskola igazgatóját, majd átadták neki a petíciójukat. Sajtót nem hívtak az eseményre, mint mondták, nyilatkozni sem ők, sem a szüleik nem akarnak. Az iskola igazgatója sem szólalt meg az ügyben.

Megkérdeztük a kormányhivatal sajtófőnökét, Kálóczi Beátát, hogy valóban ők utasították-e az almádi oktatási intézmény vezetőjét a meghallgatásokra. Ő  azonban a kormányhivatal intézményfenntartó központjának igazgatójához irányított bennünket, aki viszont elérhetetlen, a fővárosban tartózkodik,  munkatársai ezért csak későbbre ígértek tájékoztatást.

Később a kormányhivatal mégiscsak kiadott egy közleményt, ebben "felhívja a sajtó figyelmét", hogy teljesen valótlanok azok az állítások, mely szerint ők kértek volna bármilyen vizsgálatot. A nyilatkozatból az derül ki, hogy az iskola fenntartójához szülői bejelentés érkezett, mert az iskola egyik tanára "megengedhetetlen módon" a tanítás helyett politizál, s demonstárcióra bíztatja a fiatalokat. A Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központ az eset kivizsgálására kérte a balatonalmádi iskola igazgatóját

Megkérdeztük Aáry-Tamás Lajost, az oktatási jogok biztosát, hogy mi a véleménye a kialakult helyzetről, s érkezett-e beadvány hozzájuk az ügyben.

Érkezett, s ennek alapján azonnal meg is indítottam a vizsgálatot - mondta el az oktatási jogok biztosa, aki a Facebook-oldalon is megtalálható dokumentumot kapta meg. Ebben valószínűleg a sértett diákok és szüleik adtak tájékoztatást a történtekről.

Aáry-Tamás Lajos a balatonalmádi gimnázium igazgatónővel már beszélt, az utasítást kiadó központ vezetőjét azonban ő sem tudta elérni. A biztos a vizsgálat jelenlegi szakaszában úgy látja: az utasítást haladéktalanul vissza kell vonni, a keletkezett iratokat pedig le kell daráni.

Kifejtette azt a véleményét: pedagógiai szempontból is az a tanár  jár helyesen, aki megbeszéli az oktatásügyben történteket a diákokkal az iskolában. Ezért őt nem lehet felelősségre vonni, nem lehet üldözni, hiszen nem tesz mást, mint tiszteletben tartja joggal felnőttnek tekintett  diákjai véleményét.

Szerinte az igazgatónő utasításra végzett cselekedete okkal váltott ki dühöt a diákokban és a szülőkben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.