A XII. kerületben találtak lakást Sólyom Lászlónak

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) Sólyom László volt államfő részére egy XII. kerületi, magántulajdonban lévő ikerház egyik felét vásárolja meg - tájékoztatta Landi Balázs, a volt államfő titkárságvezetője az MTI-t.

Landi Balázs emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés a volt köztársasági elnök lakásának megvásárlására és felújítására a Köztársasági Elnöki Hivatal költségvetésében 340 millió forintot biztosított.

Ebből az összegből a KEH a 260 négyzetméteres társasházi ingatlan és a hozzá tartozó telekrész megvételére 195 millió forintot használ fel - tette hozzá. Az adásvételi szerződés aláírása és az ingatlan birtokbavétele októberben lesz.

A titkárságvezető kiemelte: az ingatlan az állam tulajdonába és az elnöki hivatal kezelésébe kerül; az ingatlanon a volt köztársasági elnököt és feleségét holtig tartó használati jog illeti meg.

Landi Balázs emlékeztetett arra: a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvény értelmében a volt államfőket "megfelelő lakáshasználati jog" illeti meg, s a tisztséghez méltó lakást és annak fenntartását a Köztársasági Elnöki Hivatal biztosítja.

Landi Balázs még augusztus végén úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy öt ingatlant kínált fel az állami vagyonkezelő Sólyom Lászlónak. Közölte: mindegyik ajánlat "alkalmatlan és költséges" volt, emberi léptékű, családi ingatlan nem szerepelt a felkínált épületek között.

Mint a titkárságvezető augusztus végén fogalmazott, ha az állami kínálatból nem lehet megoldani a volt államfő elhelyezését, venni kell egy ingatlant. Ennek fedezetéről a költségvetési törvény a ciklusváltás költségei között rendelkezik - tette hozzá.

Az MTI úgy tudja, Göncz Árpád volt köztársasági elnök és felesége egy II. kerületi önálló házban él. A körülbelül 590 négyzetméteres ingatlan már annak kiválasztásakor az állam tulajdonában állt.

Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és felesége szintén egy II. kerületi, társasházi lakásban él. A kiválasztott, körülbelül 170 négyzetméteres ingatlant 2005-ben az állam vásárolta meg 125 millió forintért.

Csak egy lakás jár neki

Az Országgyűlés júliusban fogadta el a korábbi államfőket megillető juttatásokról szóló törvényt, melynek eredeti változata az alkotmányügyi bizottság által benyújtott módosító javaslat alapján változott. A jogszabály azt rögzíti, hogy csak akkor kaphat lakást a volt köztársasági elnök, ha korábban más közjogi tisztség betöltésének jogcímén még nem szerzett lakáshasználati jogosultságot, ugyanis előfordulhat olyan helyzet, hogy olyan személy szerez az államfői címmel lakáshasználati jogot, aki a korábbi, a legmagasabb közjogi tisztségeket betöltőkre vonatkozó szabályozás alapján már megszerezte azt. Az ügy előzménye, hogy sajtóhírek jelentek meg arról: Sólyom László köztársasági elnöknek két lakás is jár. Az államfő korábban az Alkotmánybíróság elnöki posztját töltötte be, így ezen a jogcímen is jár neki lakás. Ugyancsak a sajtóban lehett olvasni, hogy Sólyom László csak egy lakásra tart igényt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.