A világörökség részévé vált a mohácsi busójárás!

Felkerült a szellemi világörökség előkelő listájára a mohácsi busójárás. Erről szerdán Abu Dhabiban döntött az UNESCO illetékes bizottsága. A hírt a döntés helyszínéről Szekó József, Mohács polgármestere telefonon közölte tudósítónkkal.

A busójárás évszázados népszokás Mohácson. A fából faragott álarcban, vastag bundában, kereplővel, kolomppal a városon végigvonuló busók eredetileg a telet gondolták elűzni a maguk tréfás módján. Van egy olyan meséje is a busójárásnak, hogy a Mohács-szigeten megbúvó magyarok azért öltöztek ijesztő gúnyába és álarcba, hogy a várost megszálló törököket elkergessék a környékről. Az elmúlt évtizedekben a busójárás idegenforgalmi attrakcióvá vált. A mindig február valamelyik vasárnapjára eső farsangi rendezvényen általában ötszáz busó vonult fel, s ezt a 40-50 ezer turista nézte az utcák szélén, illetve a főtér tribünjeiről.

Szekó József - tudósítónk kérdésére válaszolva - nem titkolta, hogy a világörökség címtől azt reméli: a város még több vendéget fogadhat majd, s nemcsak a busójárás napján veszik célba a turisták Mohácsot, hanem az év egészében. Eddig az önkormányzat 10-15 millió forintot fordított saját erőből a busójárásra, ezután lényegesen többet akarnak áldozni a rendezvényre, mondta a polgármester. Szekó bízik abban, hogy hogy a város kulturális és idegenforgalmi célú pályázati esélyeit is növeli a most elnyert titulus.

Busójárás Mohácson
Busójárás Mohácson
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.