A Világ Polgármestere Budapesten

Budapesten tett hivatalos látogatást Tirana főpolgármestere. A festő-szobrászból lett politikus, a két méter magas Edi Rama jó eséllyel Albánia következő miniszterelnöke lesz, eddig a főváros rendbetételével hívta fel magára a figyelmet; a szocializmus szürkeségét a narancssárgára-türkizre-rózsaszínre festett belvárosi házak feledtetik.

Edi Rama, Tirana főpolgármestere azzal kezdte működését, hogy festéket rendelt, és pályázatot írt ki a szocreál stílusú épületek kifestésére. Tirana új színei: a narancssárga, a türkiz-zöld, brillantin rózsaszín, és rozsdabarna. A belvárost feldobta a festés-mázolás, sétáló utcák, és gondozott parkfelületek jelentek meg.

Edi-t pedig mindenki csak a keresztnevén szólítja. A két méter magas városvezető azzal kezdte a munkát, hogy az olaszok által épített főutcát keretező Lana-patak medrét megszabadították a szeméttől és az engedély nélkül épült viskók százait bontották le.

Tirana főpolgármestere és delegációja Budapesten folytatott tárgyalásokat e héten, Edi Rama Budapest főpolgármesterének tavalyi hivatalos tiranai látogatását viszonozta.

Demszky a találkozó után a NOL-nak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy Edi úgy vette át a szocialista párt irányítását, hogy sajtótájékoztatót tartott a pártház előcsarnokában, ahol bejelentette ezen szándékát, néhány hónapon belül elnökké is választották, az idei választásokon pedig a szocialisták által támogatott városvezető a legesélyesebb a miniszterelnöki posztra.

Budapesten keresztül Európába

Edi Rama számára többek között Bécs és Budapest jelentheti azt a kapcsolatrendszert, amely az Európai Unió felé viheti a NATO tagságra pályázó Albániát. Budapest főpolgármestere azt is elmondta, hogy tiranai kollégája – akinél tavaly tett hivatalos látogatást – a nyugatos, reformelkötelezett irányzathoz tartozik, „Rajk László ottani alteregója, de – hogy úgy mondjam – több politikai ambícióval”. Demszky elárulta, hogy a budapesti hivatalos látogatáson tartózkodó Edit nagyon érdeklik Bokros Lajos gazdaságpolitikai elgondolásai.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Tirana polgármestere a NOL-nak nyilatkozva azt mondta: Demszkyt már azelőtt példaképének tekintette, hogy személyesen is találkoztak. Edi Rama szerint kétségtelenül sok a különbség Tirana és Budapest között, de az albán fővárosban is kíváncsiak a budapesti tapasztalatokra, különösen ami az európai gondolkodásmódot és az uniós integrációnak a nagyvárosok számára nyújtott előnyeit illeti.

Tiranában a tulajdonjogi káosz az egyik legfőbb gond

Tiranában és egész Albániában gondot okoz – tette hozzá a polgármester -, hogy bár két évtized eltelt a rendszerváltás óta, az ingatlan-nyilvántartás rendszerét azóta sem sikerült kiépíteni. Tiranában a legnagyobb problémát a tulajdonviszonyok rendezetlensége jelenti. Egy időben a bíróság két tanú egybehangzó véleménye alapján odaítélhette bárkinek a tulajdonjogot, hiszen nem volt hiteles telekkönyv.

Az állam és az önkormányzatok közötti tulajdonrendezés sem zárult még le, ennek megfelelően az önkormányzat szegény és eszköztelen. A jogalkotásban is van elmaradás, alapvető törvények hiányoznak, az embereknek nincs személyi igazolványuk, amelynek bevezetésén most dolgoznak.

Edi Rama életútja meglehetősen kalandos; a rendszerváltás idején az akkoriban politikai központnak számító Tiranai Művészeti Akadémia professzora, 1992-ben megjelent könyvében élesen bírálta a Enver Hoxha kommunista rendszerét.

Megpróbálták eltenni láb alól

1997-ben a háza előtt félholtra verik, politikai okokból, miniszteri kinevezése után nem sokkal pedig ismét merényletet kísérelnek meg ellene, belőnek a lakásába. Édesapja halála és az albániai kormányváltás után 1998-ban tér vissza Tiranába Párizsból, ahol festőként és szobrászként dolgozott. Akkoriban Albánia a fél évszázadnyi sztálinista diktatúra után a vadkapitalizmus tizedik évében volt, és a szervezett bűnözés béklyózta meg.

Háromszorosára duzzad a főváros népessége

Tiranát akkoriban a túlnépesedés, a hivatali korrupció jellemezte, mindez együtt illegálisan felhúzott épületek garmadát és elszegényedett városrészeket eredményezett. Edi erről lapunknak azt mondta: a rendszerváltáskor Tiranának 235 ezer lakója volt, jelenleg több mint 700 ezren lakják, vagyis az 1990-es évek végére csaknem megháromszorozódott a főváros népessége. A legfőbb feladat szerinte, hogy a város követni tudja azokat a változásokat, amelyeket az egyének, családok az utóbbi időszakban keresztülmentek.

Kilenc éve még csak alig több mint három négyzetméter zöldterület jutott egy tiranai lakosra, jelenleg 5,7 négyzetméter. A 2000-ben indított zöldfelület-fejlesztési program keretében csaknem százezer négyzetméternyi új parkot építettek ki, négyezer új fát ültettek el.

2000-ben függetlenként, a szocialista párt támogatásával indult a főpolgármester-választáson, amelyen 54 százalékos támogatással nyert meg, azóta már háromszor választották újra. 2004-ben a Világ Polgármestere díjat kapta, a szegénység elleni küzdelme miatt az ENSZ is kitüntette, a Time Magazin 2005-ben „Európa hősei” közé sorolta.

Edi Rama, Tirana polgármestere
Edi Rama, Tirana polgármestere
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.